2008. GODINA

"Avazov" vremeplov: Evo kako smo izvještavali o 15. godišnjici masakra u Ahmićima

Najmlađa žrtva pokolja bila je tromjesečna beba Selma, ubijena u kolijevci, a najstarija Fatima Harčević, koja je imala 81 godinu

Sa obilježavanja godišnjice u Ahmićima 2008. godine. Avaz

H. J. I.

16.4.2023

U Ahmićima pored Viteza danas će biti obilježena 30. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila.

U nastavku pročitajte kako smo izvještavali o masakru 2008. godine, na 15. godišnjicu.

Nekoliko hiljada Vitežana, porodica, komšija i prijatelja ubijenih 119 stanovnika Ahmića okupilo se jučer u podne na šehidskom mezarju u Starom Vitezu i učenjem Ja’sina pred njihove duše obilježilo 15. godišnjicu od masakra u tom selu u Lašvanskoj dolini.

Uz domaćine iz Meddžlisa Islamske zajednice Vitez prisustvovali su i naibu-reis Islamske zajednice u BiH Ismet ef. Spahić, muftija travnički Nusret ef. Abdibegović, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić. Nakon toga, u Ahmićima je odrđana centralna manifestacija na kojoj je proučen tevhid. Brojni Ahmićani, koji su se vratili u svoje selo, obišli su i spomenobilježje kod Donje džamije.

Kako smo izvještavali o 15. godišnjici masakra u Ahmićima. Avaz

- Svake godine skup je podjednako tužan, jer se prisjećamo nevino stradalih, ubijenih na počinku. Sjećanjem brišemo zaborav na njihovu žrtvu. A zaborav ubija. Zato je bitno da se svake godine okupi sve veći broj ljudi, da se ne zaboravi kako je jedno nedužno selo spaljeno, pobijeno, rastjerano, srušeno - rečeno je u Ahmićima.

Najmlađa žrtva pokolja bila je tromjesečna beba Selma, ubijena u kolijevci, a najstarija Fatima Harčević, koja je imala 81 godinu.

Do sada je identificirano 77 ubijenih. Za zločine u Lavanskoj dolini, uključujući i Ahmiće, Dario Kordić je po komandnoj odgovornosti osuđen na 25 godina zatvora, a Tihomir Blaškić na devet. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.