POTRESNA ISPOVIJEST

Video / Emina Ahmić preživjela golgotu, kroz suze govorila za "Avaz": April u Ahmićima nam otvori ljute rane

Danas se u Ahmićima pored Viteza obilježava 30. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila

Emina Ahmić: Kćerka mi je ležala do prozora i od tada godinu dana nije mogla govoriti. Avaz

16.4.2023

Emina Ahmić proživjela je golgotu tokom devetesetih godina prošlog vijeka. Za „Avaz“ je ispričala svoju životnu priču, gdje je kazala da je tog nemilog dana u Ahmićima spavala na spratu u sobi. Prisjetila se tog kobnog trenutka kada je granata pogodila njenu kuću. 

- Muž mi je bio dežurni, straža je bila. Došao je i kada je pukla gore prva granata, onda su počele granate sa svih strana. Pala je prva granata na munaru, odbila se i pala je na prozor kuće. Kćerka mi je ležala do prozora i od tada godinu dana nije mogla govoriti – kaže Ahmić.

Dodala je da ni dan danas ne zna kako je prešla sa djetetom preko ograde i otišla do druge kuće.

Danas se u Ahmićima pored Viteza obilježava 30. godišnjica od kada su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) ubili 116 bošnjačkih civila, a akcija kodnog naziva "Četrdeset osam sati praha i pepela" počela je nakon sabah-namaza.


Brojne delegacije i pojedinci položile su cvijeće i odali su počast na Šehidskom spomen-obilježju kod Donje džamije u Ahmićima.

Pogledajte video.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.