NA LICU MJESTA

Izvođači radova se napokon uozbiljili: Kolosalni most Počitelj izgleda impresivno

Ovaj projekt trebao bi konačno biti završen u avgustu ove godine

S gradilišta: Posljednji stubovi. M. Smajkić

Meliha Smajkic

19.4.2023

Nakon što su im „Autoceste FBiH“, zbog debelog kašnjenja rokova, počele obračunavati penale, čini se da su se u kinesko-azerbejdžanskom konzorciju „Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited“ i „Powerchina Roadbridge Group“, zaduženom za izgradnju kolosalnog mosta Počitelj na autocesti Koridora 5C, uozbiljili.

Uz tunel

Tako su se, kako smo se uvjerili na gradilištu, prilično zahuktali radovi na rasponskim konstrukcijama preostala dva stuba od ukupno šest.

- Trenutno su rasponskom konstrukcijom spojena četiri stuba od ukupno šest. Dužina mosta iznosit će 980 metara, a visina stotinu metara. Radovi se sada odvijaju na završetku rasponske konstrukcije - objavili su iz JP „Autoceste FBiH“.

Tako je pitanje dana kada će biti spojeni stubovi koji se u građevinskom dnevniku vode kao S1, čija je visina 92 metra, i S2 od 97 metara. Upravo svi ostali stubovi su kopija S2. Paralelno traju radovi i na spajanju rasponske konstrukcije stuba S1, koji se nalazi uz sami tunel na magistralnom putu M-17, Mostar – Čapljina, s upornjakom.

Ranije tokom izgradnje mosta. Autoceste FBiH

S druge strane, fokus je na radovima na spajanju rasponske konstrukcije stubova S5, visine 88 metara i S6, koji je najmanji s visinom od 66 metara, a koji se kao posljednji počeo graditi zbog svoje pozicije. Također, u toku je gradnja drugog upornjaka.

Nakon što bude završena kompletna rasponska konstrukcija uslijedit će izrada hidroizolacije mosta, odvodnje, kolovozne konstrukcije te ugradnje vertikalne i horizontalne signalizacije.

Probijanje rokova

Most Počitelj je trebao biti završen u martu prošle godine, a nakon probijanja roka uslijedio je i drugi – 5. septembar 2022. godine. Izvođači su tražili novo dodatno produženje do avgusta ove godine, a usljed neopravdanosti, investitor je aktivirao mehanizam penala.

Inače, kada bude napravljen, most Počitelj će biti jedan od najviših u regionu.

* 980 metara iznosit će dužina mosta.

* 100 metara bit će visina.

* 28.114.889 eura bez PDV-a vrijednost je ugovora za izgradnju mosta.

Ranije tokom izgradnje mosta. Autoceste FBiH

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.