PROBIJANJE ROKOVA

Više od 2.000 porodica i dalje živi bez vlastite adrese

U Mostaru 24 korisnika dobila ključeve svojih stanova

Sa svečanosti u Baffo naselju. M. Smajkić

Meliha Smajkic

20.4.2023

Sestre Nusreta Gološ i Sabina Kusturica dočekale su da, nakon skoro tri decenije, žive život dostojan čovjeka. Nusreta, inače teško oboljela, postala je korisnica stana u novosagrađenoj zgradi u naselju Baffo u Mostaru, a o njoj će brinuti Sabina.

Znatni napori

- Ne dao Bog nikome ono što smo mi proživjeli u alternativnim i kolektivnim centrima. Čak 28 godina smo živjeli od baraka do stana, a s nama su dugo bili i roditelji koji su umrli prije sedam godina - kazala nam je jedna od sestara.

Njih dvije će, zajedno s još 23 porodice, živjeti u zgradi izgrađenoj u okviru projekta CEB II „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem javnih stambenih rješenja“. Ukupna vrijednost izgradnje stambene zgrade je 1,4 miliona KM, od čega je 1,1 milion kreditnih sredstava, dok je ostatak osigurao Grad Mostar.

Iako se čine znatni napori da se u BiH kolektivni centri zatvore, nažalost, to neće biti moguće ni u ovoj godini, pogotovo ne do kraja juna kao roka koji se iznosio. U BiH, prema posljednjim podacima, ima više od stotinu kolektivnih centara, a u njima je smješteno više od 2.000 porodica.

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, obećao je, kako je to rekao jučer u Mostaru, da će uložiti velike napore da u narednim godinama u BiH potpuno budu zatvoreni svi kolektivni i alternativni centri.

Novi aranžmani

- Uvjeren sam da ćemo u tome uspjeti. Prikupljamo potrebne podatke, tražimo podršku od nadležnih institucija da bismo mogli raditi nove aranžmane i konačno završiti ovu priču - rekao je Hurtić.

Inače, projekt CEB II implementira se u 46 gradova i općina u BiH zahvaljujući kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope. Prema ažuriranim planovima implementatora, bit će realizirano 68 stambenih zgrada, u okviru kojih će biti izgrađeno 2.059 stambenih jedinica, po modelu socijalnog neprofitnog stanovanja.

U HNK 132 porodice

U Mostaru je nedavno, također, otvorena zgrada sa 24 stana, a još jedna, treća je predviđena u naselju Rodoč. U Konjicu je završena zgrada sa 10 stanova, u Jablanici s osam, a u Čapljini će biti izgrađena sa 42 stana. U HNK će ukupno na ovaj način, kroz CEB II, trajno biti zbrinute 132 porodice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.