MINISTAR ZA LJUDSKA PRAVA

Sevlid Hurtić: Nisam potpisao putni nalog Duški Jurišić

Hurtić je poručio da je rad Vijeća ministara u prvih 100 dana prilično relaksiran

Sevlid Hurtić. BHT

D. H.

19.4.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić komentirao je trenutna atmosfera u Vijeću ministara BiH, njegovom ministarstvu, ali i mogućim novim transferima na političkoj sceni.

Relaksiran rad

Hurtić je poručio da je rad Vijeća ministara u prvih 100 dana prilično relaksiran.

- Komuniciramo, razgovaramo, pripremamo teme koje trebaju da prođu. Ima, naravno, i turbulencija, nije sve med i mlijeko. Još kaskamo, jer nas je dočekalo dosta neriješenih pitanja. Ne možemo krenuti dalje dok ih ne riješemo - rekao je u emisiji Jutro za sve na BHRT-u.

Ministar je komentirao i trenutnu situaciju u svom ministarstvu te nedavno "curenje" informacija o tome da je zamjenica ministra tražila pola dnevnice zbog njene posjete porodice u Visokom.

- Nema curenja informacija. Ja sam tražio sve i jedan dokument, više ništa ne može biti sakriveno i sklonjeno i svaki uposlenik ministarstva može vidjeti svaki dokument. Nije mi jasno na osnovu čega nije imala putni nalog. Vi da biste dobili troškove, morate imati putni nalog, a ona je tražila neke troškove poput goriva koje se ne može isplatiti jer se uzima na karticu koju dobija u sklopu ministarstva. I ne želim uopšte provoditi nešto mimo zakona - poručio je.

Nisam prijetio blokadom

Hurtić je pojasnio i zašto njegova zamjenica nije dobila putni nalog te da u pitanju nije bila sjednica NSRS-a na kojoj se raspravljalo o kaznenom zakonu, već politički skup.

- Nisam potpisao putni nalog Duški Jurišić, jer se niko ne može poslati na politički skup. Nije bila u pitanju sjednica NSRS-a, već razgovor s poslanicima SDP-a. Ne može se niko poslati na politički sastanak - rekao je.

O navodnim prijetnjama blokadom plaća Hurtić je pojasnio da nije bilo nikakvih prijetnji te da se radilo samo o popunjavanju šihtarice.

- Nisam prijetio blokadom plača, već šihtarica se mora popuniti. Svako ko je nadležan mora popuniti šihtaricu pravilno da bi se isplatila plaća - rekao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.