ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković sa Bilstromom: Švedska podržava evropski put BiH

BiH sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao nedgje 23%, uvoz negdje oko 29%, kazao Konaković

Elmedin Konaković - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
D. H.

20.4.2023


Ministar vanjskih poslova Švedske Tobias Bilstrom (Billström) je u posjeti Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem, a očekuju ga i sastanci u Predsjedništvu. Održana je i konferencija za novinare o bilateralnim odnosima. Prvi se obratio Konaković.

Nema otvorenih pitanja

-Danas smo podijelili informacije, razmijenili iskustva, naše dvije prijateljske zemlje nemaju otvorena i teška pitanja. Govorili smo o našim šansama. BiH sa Švedskom u zadnjoj godini ima značajno povećan obim trgovinske razmjene. Izvoz je rastao nedgje 23%, uvoz negdje oko 29%. U odnosu na 21. to su velike i značajne brojke. Naravno, tu ima velikog prostora i za unapređenja - kazao je Konaković.

Konaković kaže kako su dogovorili i memorandum o saradnji u oblasti turizma. 

Provođenje reformi

- Prezentirali smo uspješan period rada Vijeća ministara, koje je u kratkom periodu nakon što je najbrže ikad formirano u BiH usvojilo najveći budžet ikad u BiH i niz dokumenata koji su važni za naš evropski put, između ostalog i program reformi koji je usklađen sa zahtjevima EU, ustanovili smo kontakt tačke EUROPOL-a koja je dugo u BiH bila otvorena tema i niz drugih sporazuma i memoranduma koji se tiču različitih oblasti, a koji su naša obaveza na putu ka EU - kazao je Konaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.