PDP ODBIO POZIV

Borenović za "Avaz": O imovini se treba raspravljati na sjednicama NSRS

Dodaje da je o ovom stavu pismenim putem obavijestio i predsjednika SNSD-a i predsjednika Narodne skupštine RS

Branislav Borenović. Dejan Rakita / Pixsell

Alen Bajramovic

21.4.2023

U Banjoj Luci je u toku sastanak koji je sazvao predsjednik RS Milorad Dodik povodom zauzimanja jedinstvenog stava stranaka o imovini. 

Predstavnici PDP-a odbili su poziv, jer smatraju da se o ovom pitanju treba raspravljati u Narodnoj skupštini RS, rekao je lider ove stranke Branislav Borenović za portal "Avaza". 

Ovakve odluke treba donositi na sjednicama NSRS

- Ne idemo na današnji, kako je navedeno konsultativni sastanak, jer smo stava da parlamentarne stranke o ovako važnom pitanju trebaju razgovarati i donositi odluke tamo gdje su naši predstavnici i birani od strane naroda, a to je Narodna skupština RS, koji bi se u konačnici odredio i donio relevantne dokumente i zakonske akte u Ustavom predviđenoj proceduri. - rekao je Borenović.

Dodaje da je o ovom stavu  pismenim putem obavijestio i predsjednika SNSD-a i predsjednika Narodne skupštine RS. 

- Sve ostalo može biti osnov stvaranja nekakve slike ili neke lične promocije ili kratkoročne političke koristi. Ovo je isuviše važno pitanje i zato je neophodno sa se zauzimaju stavovi isključivo u najvišoj zakonodavnoj instituciji RS. Naravno, za PDP je pitanje imovine neupitno, imovina kojom raspolaže RS može pripadati samo RS i njenim lokalnim zajednicama i stanovništvu i vjerujem da sve stranke iz Srpske imaju takav stav - poručio je Borenović.

Zaoštravanje retorike i poteza

Za kraj dodaje da je očigledno da se retorika i potezi zaoštravaju.

- Nova/stara vladajuća BH koalicija je obećala projekte, ekonomski preporod, nastavak EU puta, a dobijamo ono već toliko puta viđeno: nakon podjele ministarskih i direktorskih pozicija, usvajanja budzeta u rekordnom iznosu od 1,3 milijarde KM krenulo je podizanje tenzija i ratnohuškačka politika. Smatram pogrešnim i korakom unazad potpisivanje deklaracije bošnjačkih političkih stranaka, jer jednostrane izjave i potezi nas nigdje ne mogu dovesti. Potpisnici te deklaracije su i oni koji su se kleli u te navodne projekte i novi ekonomski preporod, a prvi potezi im dovode do zaoštravanja odnosa. Također, licemjerno je i ponašanje vladajuće koalicije u BiH koja provodi jednu politiku u Vijeću ministara a potpuno drugačiju na sjednici Parlamenta BiH. Najbolji pokazatelj je Zakon o graničnoj policiji koji, iako je antiustavan i predstavlja klasičan prenos nadležnosti, prođe Vijeće ministara i Ustavnopravnu komisiju da bi na samoj sjednici bilo jasno da ovakav zakon ima ozbiljnih propusta i nedospustivih prenosa nadležnosti. Već viđeno mnogo puta - zaključio je Borenović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.