LIDER HDZ 1990

Cvitanović: BiH ulazi u ozbiljnu političku krizu

Pitanje državne imovine je samo izgovor za dodatne podjele, poručio je Cvitanović

Ilija Cvitanović. Printscreen

H. J. I.

21.4.2023

Bosna i Hercegovina ulazi u vrlo ozbiljnu političku krizu i procjenjujem da ulazimo u neki oblik blokada na nivou države, izjavio je za BHRT Ilija Cvitanović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik HDZ-a 1990.

Cvitanović je gostujući u emisiji "BHT1 uživo" komentarisao Zajedničku izjavu o državnoj imovini, koju su potpisali članovi Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Denis Bećirović i predsjednici parlamentarnih političkih stranaka na državnom i entitetskom nivou (SDA, SDP, NIP, Naša stranka, NES i SBiH), a u kojoj je, između ostalog, istaknuto kako su potpisnici čvrsto opredijeljeni za jačanje nezavisnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, međunarodnopravnog subjektiviteta i kontinuiteta BiH.

Pobjeda Izetbegovića i Dodika

- Smatram da je ovo još jedna pobjeda Bakira Izetbegovića, s jedne strane i Milorada Dodika, s druge strane. Epilog je dodatno dijeljenje i usložavanje odnosa, a ne vidimo evropsku perpektivu - istakao je Cvitanović.

Prema njegovim riječima, ni meta ni cilj nije državna imovina, već samo dodatno usložnjavanje odnosa i dodatne podjele i svađe.

- Cilj je neispunjavanje preuzetih obaveza koji smo dobili kroz status kandidata za Evropsku uniju, koji nismo zaslužili. Dodik je izvojevao još jednu političku pobjedu. Probosanske stranke su nakon odluke Šmita o državnom zemljištu, išle u dizanje tenzija u BiH, sa meni potpuno nepoznatim ciljem - rekao je Cvitanović.

Naglasio je kako vjeruje da će BiH u narednom periodu čekati blokade, te da navedena Zajednička izjava nikome ništa dobro ne može donijeti.

- Ta izjava im ne može ništa donijeti, već može neke procese zaustaviti. Ja smatram da se pitanje državnog zemljišta treba urediti državnim zakonom, da napokon stavimo tu zemlju u funkciju koja će biti u potpunosti na raspolaganju i entitetima i kantonima i opštinama... Smatram da je politička neodgovornost na vrlo visokom nivou, izražena sa obje strane - poručio je Cvitanović.

Dizanje tenzija

Kako je rekao, kroz dizanje tenzija ne može se doći do rješenja.

- To definitivno nije ono što nam treba, svima u BiH. Ja ne očekujem da će biti apsolutne blokade, ali hoće neki vid blokade. Bojim se da ćemo učiniti nekoliko koraka unazad. Vrlo neizvjesan period je pred nama - naveo je Cvitanović.

Osvrnuo se i na izjavu Milorada Dodika o tome da nagovara Hrvate da jednokratno napuste institucije BiH.

- Jednostrano napuštanje institucija bi u suštini pokazalo da ne postoji BiH, da sistem u potpunosti ne funkcioniše... Ali do toga neće doći. Nama je potpuno neprihvatljiva teza o napuštanju institucija BiH - poručio je.

Govorio je i o inflaciji i mjerama koje bi trebalo donijeti kako bi se pomoglo bh. građanima, o prijedlogu delegata Džemala Smajića da se uklone oznake koje nemaju državnih znakova u graničnom pojasu BiH, radu Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, te formiranju Vlade Federacije BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.