INTERVJU

Opunomoćenik Vlade Slovačke za romske zajednice Jan Hero: Mi smo veliki prijatelj BiH

Želim da novo Vijeće ministara iskoristi ovaj momentum i pokaže odgovornost

Hero: Proveo nekoliko dana u radnoj posjeti BiH. N. Šaljić

22.4.2023

Jan Hero, opunomoćenik Vlade Slovačke Republike za romske zajednice, proveo je nekoliko dana u službenoj posjeti našoj zemlji. Kako je Hero istakao u intervjuu za „Dnevni avaz“, tokom posjete održao je brojne sastanke s bh. zvaničnicima, nevladinim organizacijama i pripadnicima romske zajednice u BiH.

- Tokom moje radne posjete sam htio steći kompletnu sliku o uvjetima života Roma u BiH. I zato sam imao priliku da se susretnem sa širokim spektrom partnera, od predstavnika državnih organa, predstavnika kantona i lokalne samouprave. Imao sam priliku da posjetim predstavnike nevladinih organizacija, vjerskih zajednica i, što je bilo za mene najbitnije, to su bili susreti s mladim Romkinjama i Romima. Pružanje podrške njima najveća je poruka koju želim da pošaljem iz BiH. To je glavna tema moje posjete.

Posebno me obradovalo kad mi je ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić lično potvrdio da će biti izdvojena finansijska sredstva za implementaciju finansijskog plana za inkluziju Romkinja i Roma. Mi smo se s ministrom usaglasili da, ako hoćemo da implementiramo ova sredstva i ako će to imati efekt u društvu, onda je potrebno više aktivizirati i uključivati Rome u procese odluka u društvu. Jasno mi je da u ovoj državi to nije baš jednostavno, uglavnom zbog kompliciranog administrativnog uređenja, ali svi oficijelni partneri s kojima sam razgovarao potvrdili su mi da je njima u interesu da Romi participiraju. Ja želim da novo Vijeće ministara iskoristi ovaj momentum i pokaže odgovornost - kazao je Hero.

Složena situacija

Iz Vaše perspektive, kakvo je stanje romskih zajednica u BiH, koji su najveći izazovi s kojima se suočavaju?

- Situacija romske manjine u državi je složena, ali mislim da je to jedna od velikih tema u mnogim zemljama, kao i u zemljama EU. Iako smo u Slovačkoj posljednjih godina postigli u vezi s ovim pitanjima zaista veliki napredak, još imamo nekoliko oblasti kojima moramo posvetiti posebnu pažnju. To je, naprimjer, pitanje stambenog zbrinjavanja, edukacije, zdravstva i zapošljavanja. Također, moramo uložiti više truda u radu na rješavanju diskriminacije, da je odstranimo. Slično to vidim i u BiH.

To su mi potvrdili i lokalni aktivisti koji su ukazali na nedovoljan broj Roma, uglavnom romskih žena i mladih ljudi u državnim institucijama. Također, kao veliki izazov vide prevenciju trgovine ljudima i prinude na zaključenje brakova koji nemaju s romskom kulturom nikakve veze. Jedan od problema je i edukacija, kada romska djeca moraju prijevremeno da završe školovanje što je povezano sa životnim uvjetima u kojima oni odrastaju. Iz ovih razgovora sam saznao da je ovdje, također, problem nedostatak relevantnih podataka o broju Roma u pojedinim dijelovima zemlje. Slovačka je zbog toga spremna da podijeli s partnerima u BiH svoja iskustva koja su od velikog značaja. Naprimjer, na pripremi takozvanog atlasa romskih zajednica koji nama u Slovačkoj omogućava da dobijemo što tačnije podatke koji predstavljaju temelj kada govorimo npr. o kreiranju narodnih politika u vezi s Romima.

Diskriminacija u BiH

Kada je u pitanju BiH, ovdje postoji i dalje velika diskriminacija i stigma romske zajednice. Šta mi kao društvo i država možemo uraditi da prevaziđemo ovo?

- Imao sam nekoliko jako inspirativnih razgovora s mladim Romima i Romkinja u BiH. Oni su mi potvrdili da se još susreću s predrasudama i negativnim stereotipima samo zbog toga što pripadaju romskoj manjini. Ono što iz našeg iskustva može da pomogne i pomaže, jeste ukazivanje na pozitivne primjere iz prakse i uspješne životne priče. U Slovačkoj smo u prošloj godini u parlamentu donijeli radnu definiciju proturomskog rasizma na osnovu koje se sad priprema reevaluacija legislative.

Hero s novinarkom "Dnevnog avaza". N. Šaljić

Također, ono što je, po moj mišljenju, korisno jeste korištenje principa 3D, to jeste degetoizacija, desegregacija i destigmatizacija u nekim projektima koji se planiraju za Rome. Pozitivno me u ovome iznenadio primjer baš ovdje u BiH. Imao sam priliku da posjetim Osnovnu školu „Kiseljak“ blizu Tuzle, gdje sam vidio razrede u kojima su bili Romi s ostalom djecom koja nisu iz romske zajednice. Ovaj inkluzivni primjer predstavlja način kako izbjeći stigmatizaciju, segregaciju te kako rušiti uzajamne stereotipe. Ujedno je to primjer koji može biti zaista velika inspiracija u društvu, pošto je fenomen dvije škole pod jednim krovom u BiH još, nažalost, prisutan.

Mogućnost obrazovanja i stipendiranja

Koja je poruka za sve građane BiH?

Romima u Slovačkoj, kao i svim našim građanima pomoglo je najviše naše članstvo u Evropskoj uniji. To je vezano, također, za podržavanje ljudskih prava, ali i povećanje dostojanstva i standarda života u državi, zahvaljujući i sredstvima iz fondova EU. Samo za ovaj cilj smo posljednjih godina za Slovačku napravili finansijski paket u okviru kojeg je izdvojeno 900 miliona eura iz EU sredstava. U vašem je, ali i u našem interesu da BiH postane što prije članica EU.

Zbog toga mislim da je Slovačka veliki prijatelj i jedan od najvećih podržavalaca evropske budućnosti BiH. To smo potvrdili i jakom podrškom da bi BiH dobila kandidatski status za EU iako nije ispunila svih 14 ključnih prioriteta. Sada sve zavisi od BiH, da pokrene reformske procese i time se ne samo približi EU nego i poboljša životne uvjete svojih građana.

Pozvao sam predstavnike iz BiH u Slovačku, gdje ćemo im pokazati konkretne slučajeve iz dobre prakse i rezultate koje smo postigli zahvaljujući našem članstvu u EU. Rado ću u Slovačkoj ugostiti eksperte i državne zastupnike i predstavnike NVO. Jedna od konkretnih ponuda je, naprimjer, mogućnost saradnje s Prešovskim univerzitetom, također obrazovanje budućih učitelja romskog jezika u kombinaciji s drugim predmetima. Mislim da je to bitno jer romski jezik u BiH nije u školama prisutan, ne izučava se. To je, između ostalog, zato što ovdje nema dovoljno učitelja koji znaju romski jezik i zbog toga mi ćemo omogućiti budućim učiteljima iz BiH da prođu ovakvu specifičnu obuku kod nas u Slovačkoj. Za one koji budu željeli učiti romski jezik, tražit ćemo mogućnost stipendiranja.

Analiza i sakupljanje podataka

Nudimo i naša iskustva iz oblasti analize i sakupljanja podataka i njihovog mapiranja i mapiranja romske zajednice u okviru našeg atlasa romskih zajednica. Inspiracija može biti i naše iskustvo iz posljednjeg popisa stanovništva, kada smo osigurali mogućnost da se građanin može opredijeliti ne za jednu, nego za dvije nacionalnosti. Ovakav popis bi bio u BiH od ogromnog značaja i uvjeren sam da bi ovakav popis pokazao mnogo realniju sliku o vašem društvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.