NAKON GOVORA U JASENOVCU

Konaković reagovao na Dodikove izjave: Pozivam sve koji žele konflikt na 15 dana paintball borbe, da vide kako je u šumi

On je po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji, ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, kazao je Konaković

Konaković: Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizovati. Fena

E. A.

23.4.2023

Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bih i predsjednik Naroda i pravde, reagirao je na izjave koje posljednjih dana daje Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta RS. 

Dodoik je pooštrio retoriku pa sve češće spominje riječi otcjepljenje, pridruživanje Srbiji, razgraničenje Federacije BiH i RS, poziva na jedinstvo srpskog naroda, potpisivanje dokumenata o tome... 

Konaković je na sve to poručio, da je on umjesto stalnih polemika s Dodikom odabrao koncept rada i konkretnih aktivnosti.

- Pozivam sve koji šire retoriku konflikta, na paintball borbu, da osjete kako je prespavati u šumi u koju bi slali tuđu djecu - kazao je Konaković.

Secesija vodi u konflikt

Dodao je i to da svi u BiH, a i šire znaju da bi bilo kakav nasilan proces secesije ili nasilan proces prekrajanja postignutog unutrašnjeg uređenja vodio u konflikt. 

- Ni moji ni Dodikovi snovi ne mogu se jednostrano realizovati, u ovoj zemlji može samo ono o čemu se dogovorimo - rekao je Konaković.

Konaković pojašnjava da svoje snove "prodaje" glasačima, a da zbog toga ne rješava probleme koji se mogu riješiti.

- Ne odgovaram na njegove svakodnevne izjave, ne referiram se na svaku. On je po ko zna koji put ponovio svoje želje o secesiji i pripajanju Srbiji, ja ponavljam svoju želju da ova zemlja bude građanska, sa jednim predsjednikom, bez entiteta i kantona, samo lokalna vlast i državni nivo. To je moj san - rekao je Konaković za N1. 

Jačanje institucija

Umjesto svakodnevne polemike, Konaković kaže odabrao je koncept jačanja institucija Bosne i Hercegovine i popravljanja odnosa sa prijateljima BiH.

- One koji se služe retorikom konflikta pozivam na paintball borbu u nekoj od naših planina, na 15-ak dana borbe, ne moramo duže od toga. Da osjete kako je prespavati jednu noć u šumama u koje bi slali tuđu djecu. Većina njih nije ni u izviđačima provela noć na otvorenom i njihov plan je siguran sam da tamo pošalju tuđu djecu - rekao je predsjednik Naroda i pravde. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.