PREDSJEDNIK NES-A

Ogrešević: Nismo za ad hoc rješenja, želimo suštinsku promjenu Ustava

Kazao je da je kompletan fokus sastanka bio na formiranju vlasti u FBiH

N. Šaljić

S. S.

24.4.2023

NES nije za nametnuta rješenja, jer bi to značilo da je Vlada FBiH nametnuta, kazao je nakon sastanka predstavnika osmorke i HDZ-a sa šefom delegacije EU Johanom Satlerom i ambasadorom SAD- u BiH Nermin Ogrešević, lider NES-a.

On je kazao da su na sastanku iznijeli svoje stavove i da je on rekao kako vidi rješenja ustavne krize te poručio da je stav NES-a da nije za ad hoc rješenja.

- Naš stav je da mi nismo za ad hoc rješenja, koja bi značila da smo mi nametnuta vlada, nego smo za rješenja koja će značiti suštinsku promjenu Ustava na način da budu dobra rješenja i da budu jasna pravila za svaki naredni izborni ciklus – rekao je.

Mišljenja je da se pitanje Ustava ne može raditi na nivou stranaka, nego treba biti sveobuhvatno. Dodao je da je kompletan fokus sastanka bio na formiranju vlasti u FBiH.

- Fokus je bilo pitanje formiranja vlasti u FBiH i ja sam istakao naše stavove, te kako mi smatramo da se treba formirati vlada, a to je na ustavan način i bez ad hoc rješenja – istakao je.

Upitan da prokomentariše izjave Milorada Dodika, on je kazao da ih ozbiljno shvata.

- On obesmišljava čitav naš proces je su njegove izjave su napadačke, uznemiruju građane i one su antidejtonske – zaključio je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.