SARAJEVO

Crveni križ BiH i Ujedinjene nacije u BiH potpisali Deklaraciju o zajedničkim namjerama

Prema riječima generalnog sekretara DCKBiH Rajka Lazića održavat će se redovna strateška koordinacija i konsultacije na godišnjem nivou

Sa potpisivanja zajedničke deklaracije. Fena

FENA

26.4.2023

Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine (DCKBiH) i Ujedinjene nacije u BiH (UNBiH) potpisali su Zajedničku deklaraciju o namjerama, a radi se o saradnji u ispunjavanju Programa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini do 2030. godinu.

Kako je istaknuto na ceremoniji potpisivanja, cilj je ostvariti saradnju u oblastima od zajedničkog interesa kao što su pripravnost i odgovor na katastrofe te smanjenje rizika od katastrofa, klimatska akcija, migracije, zdravstvo, obrazovanje, mladi i volontiranje, kao i mnoge druge.

Strateška saradnja

Prema riječima generalnog sekretara DCKBiH Rajka Lazića, s ciljem da strateški sarađuju u oblastima od zajedničkog interesa, održavat će se redovna strateška koordinacija i konsultacije na godišnjem nivou da bi razmijenili relevantne informacije, procjene i planove ali i identificirali potencijalne mogućnosti za zajedničko partnerstvo, uz učešće relevantnih struktura Ujedinjenih nacija i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Rezidentna koordinatorica UN BiH Ingrid Macdonald naglasila je da globalnim izazovima ne može upravljati nijedna institucija, organizacija ili država sama.

- Kao što je u Povelji Ujedinjenih nacija jasno rečeno 1945. godine, mi moramo „udružiti naše napore da bismo ostvarili svoje ciljeve“. Kako je bilo tada, tako je i danas - moramo raditi zajedno - kroz različite sektore, društva i organizacije. U tom kontekstu, danas slavimo jačanje partnerstva između Ujedinjenih nacija i Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine, spajajući naše komplementarne mandate i kapacitete za podršku održivijim, inkluzivnijim i pravednijim razvojnim rješenjima za građane Bosne i Hercegovine - poručila je Macdonald.

Kako je kazao šef Delegacije Međunarodnog komiteta Crvenog križa u BiH Elmir Camić današnji događaj upriličen je u okviru Strateškog sastanka na izvršnom nivou za generalne sekretare osam nacionalnih društava, u organizaciji Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) Delegacije klastera za centralnu i jugoistočnu Evropu (CSEE).

Poboljšati uvjete za život ugroženog stanovništva

Šefica Delegacije klastera IFRC CSEE Marie Kristensen ističe da je IFRC svjetska humanitarna mreža koja podržava organizacije lokalnog crvenog krsta/križa i crvenog polumjeseca u njihovoj akciji u više od 192 zemlje sa ukupno skoro 15 miliona volontera. Djeluje prije, tokom i nakon katastrofa i zdravstvenih hitnih vanrednih situacija da bi, među ostalim, zadovoljili potrebe i poboljšali uvjete za život ugroženog stanovništva.

Klaster za centralnu i jugoistočnu Evropu Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca 'pokriva' osam nacionalnih društava (Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije, Bugarske, Rumunije, Crne Gore i BiH).

Postizanju globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG) Ujedinjenih nacija doprinosi i Društvo Crvenog krsta/križa BiH zajedno sa Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) kao najvećom svjetskom humanitarnom mrežom i organizacijom sa statusom stalnog posmatrača u Ujedinjenim nacijama.

U BiH, pri Ujedinjenim nacijama, djeluju i agencije FAO, ILO, OHCHR, UNHCR, UNDP, UNEP, UNDRR, UNESCO, UNECE, UNFPA, UNICEF, UNODC, UNV, UN Woman i WHO.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.