TMURNI 1. MAJ

Radnici u BiH godinama obespravljeni i jedva preživljavaju: Kome je do slavlja u državi siromašnih

Mislim da smo među rijetkima koji će protestirati iako smo ekonomski na samom dnu, kazao je Kopić

Iz godine u godinu sve je gore. Printscreen

Alen Bajramovic

27.4.2023

Prvi maj – Međunarodni praznik rada nekada je bio i nacionalni praznik, svečano i neradno obilježavan u bh. fabrikama, sindikatima, defileima ulicama gradova, prvomajskim urancima.

Sve poznato

Sto trideset i sedam godina od dana kada su poznati protesti u Čikagu prerasli u internacionalni dan borbe za radnička prava radnici u BiH mogli bi istaknuti sličan zahtjev kao njihove kolege te davne 1886. – 8 sati rada, 8 sati zabave i 8 sati sna.

Sindikat radnika trgovine BiH obilježit će 1. maj “protestnim urankom” ispred Parlamentarne skupštine BiH. U najavi okupljanja trgovci ističu da su frustrirani što su političari, umjesto da se bave ekonomskim problemima, ponovo okupirani beskrajno dugom uspostavom vlasti.

- Radnice i radnici zaposleni u trgovini i uslužnim djelatnostima žele provoditi praznike sa svojim porodicama, žele imati slobodnu nedjelju, zaslužuju za svoj rad biti adekvatno plaćeni. Zaslužuju jednaku plaću za jednak rad, kao i naknade za godišnji odmor i slično. Ne želimo više zavisiti od dobre volje poslodavaca, ne želimo gledati kako naša djeca odlaze iz ove zemlje i tražimo sistemska i konstruktivna rješenja - naveli su iz Sindikata.

Tokić: Rudari uvijek strepe. Printscreen

Na proteste u Tuzli ići će članovi Sindikata solidarnosti.

- Nije vrijeme za slavlje. Apsolutno nema razloga za to. Mislim da smo među rijetkima koji će protestirati iako smo ekonomski na samom dnu. Sebi više i ne možemo priuštiti janjad, kao što se nekad prije rata radilo - kazao je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti iz Tuzle.

Udar inflacije

Samostalni sindikat radnika rudnika uglja u FBiH odlučio je da ove godine protestnih skupova neće biti.


Kopić: Nije vrijeme za slavlje. Printscreen

- Stalno su govorili da mi zauzimamo prostor i, evo, sad da vidimo kako će ga iskoristiti oni što „fejzbuče“ i govore da su ugroženi, a nigdje ih nema. Mi smo u utorak potpisali sporazum o produženju važenja kolektivnog ugovora. Izborili smo se za linearno povećanje od 230 KM, ali i za povećanje neto satnice od 11 posto, pa smo barem malo uspjeli ublažiti udar inflacije. Rudari rade, a uvijek su u fazi iščekivanja loših vijesti kad su u pitanju budućnost i opstanak rudnika - istakao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka i član Upravnog odbora SSRRFBiH.

Svi odlaze iz države

Zahvaljujući „reformama“ premijera FBiH Fadila Novalića, radnici Prvi maj dočekuju u još težem ekonomskom stanju nego prethodnih godina, ističe predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović. Dodaje da je ekonomska situacija glavni razlog zbog kojeg veliki broj radnika traži način da napusti BiH.

- To se posebno odnosi na radnike i radnice u industrijskom sektoru, ali i sektoru uslužnih djelatnosti. Plaća u tim sektorima znatno je niža od prosječne i pokriva tek četvrtinu minimalnih troškova života - kazao je Šatorović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.