SARAJEVO

"Avaz" na licu mjesta: Promovisani novoizabrani članovi ANU BiH

Nadam se da će novi članovi naći plodno okruženje za njihov rad i pomoći postizanju još značajnijih rezultata u djelovanju ANU BiH, rekao je Čičić

Sa današnje promocije novih članova ANU BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7
E. T. / Fena

27.4.2023

Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH) organizirala je danas u Sarajevu promociju novizabranih članova. Promovirano je 12 dopisnih, 10 domaćih, devet inostranih i jedan počasni član.

Predsjednik ANU BiH Muris Čičić kazao je da su svi članovi primljeni na bazi izvrsnosti i strogih kriterija o pitanju naučno-istraživačkih dostignuća.

Značajniji rezultati

- Nadam se da će novoizabrani članovi naći plodno okruženje za njihov rad i pomoći postizanju još značajnijih rezultata u djelovanju ANU BiH - naveo je Čičić.

Govoreći o dr. sc. Edmondu Offermannu koji je izabran za počasnog člana ANU BiH, kazao je da je on, s jedne strane uvaženi naučno-istraživački radnik, a s druge osvjedočeni prijatelj BiH.

Prisutnima se obratio i premijer Federacije BiH Fadil Novalić koji je kazao da je ANU BiH ponosni stub nauke i umjetnosti države, riznica znanja, postignuća i naučnog zvanja.

- Stoga je naš prioritet partnerstvo s obrazovnim i naučnim ustanovama u općem interesu osiguranja održivosti i razvoja BiH i takav pristup povezivanju saradnje trebamo jačati. Odgovornost svih nas je da se takav pristup i stimuliranje općeg napretka nastavi i u budućnosti putem partnerskog odnosa i prepoznajući prioritetne projekte koji su od značaja za razvoj obrazovnog i naučnog rada - naveo je premijer Novalić.

Naša podrška, dodao je on, i u narednom periodu neće izostati.

- Bit ćemo partner u provođenju svih onih programa i projekata kojima je cilj unaprijediti obrazovni proces i doprinijeti naučno-istraživačkom i istraživačko-razvojnom radu u našoj zemlji - poručio je premijer Novalić.

Istaknuo je da bez kvalitetnog obrazovanja nema razvoja društva, ali ni nauke ni općeg nepretka.

- Nemam uopće sumnje da će ova naučna ustanova, koja okuplja najpozvaniju akademsku struku s prepoznatim naučnim postignućima nastaviti davati značajan doprinos nauci, kulturi i umjetnosti te ukupnom daljnjem naučnom istraživanju u BiH. Nastavite svoj put kako bi se rad naše naučne i istraživačke zajednice i dalje prepoznavao i vrednovao u međunarodnim okvirima. Novim članovima Akademije iskreno čestitam i svima vama želim mnogo uspjeha u budućem radu - kazao je premijer Novalić.

Jedna od novoizabranih članica ANU BiH prof. dr. Alemka Markotić (kategorija domaći članovi) počašćena je i ponosna da je u jednoj od svoje dvije domovine doživjela da bude primljena u članstvo Akademije, koja ima dugu tradiciju, više od 70 godina.

- Doista mi je velika čast i sreća da sam danas ovdje - navela je ona.

Kaže da je sve vrijeme u kontaktu i u saradnji sa naučnicima u BiH.

Akademska saradnja

- Akademija će sad pružiti sigurno i mnogo više mogućnosti. Imam veliku volju za saradnju i kroz Akademiju, a otvorena sam i za sve druge znanstvene i akademske saradnje s Bosnom i Hercegovinom uvijek - navela je Markotić.

Novoizabrani član ANU BiH prof. dr. Namik Hrle (kategorija inostrani članovi) izrazio je zadovoljstvo da je institucija kao što je Akademija nauka i umjetnosti BiH prepoznala ono što je on radio i postigao.

Naveo je da je članstvo u Akademiji na neki način i obaveza da intenzivnije sarađuje s BiH.

- Apsolutno jeste. Nadam se da će mi ovo omogućiti, ne samo meni, nego i mnogim mojim kolegama, izgradnju jedne možda nove platforme na kojoj možemo nešto napraviti s efektima koji će se vidjeti - kazao je Hrle.

Dr. sc. Edmond Offermann, koji je izabran za počasnog člana ANU BiH, kazao je da se osjeća veoma počastvovano što je proglašen počasnim članom ove prestižne akademije.

Ko su novi članovi ANU BiH

DOPISNI ČLANOVI

Odjeljenje društvenih nauka

Nerzuk Ćurak

Odjeljenje humanističkih nauka

Rešid Hafizović

Husnija Kamberović

Asim Mujkić

Odjeljenje medicinskih nauka

Semir Vranić

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka

Hamid Čustović

Dalibor Ballian

Emira Kahrović

Odjeljenje tehničkih nauka

Elvis Ahmetović

Odjeljenje umjetnosti

Branko Bačanović

Mile Stojić

Amir Vuk-Zec

DOMAĆI ČLANOVI

Odjeljenje društvenih nauka

Munib Karavdić

Marko Palekčić

Odjeljenje humanističkih nauka

Ekrem Čaušević

Ivo Pranjković

Odjeljenje medicinskih nauka

Kenan Arnautović

Alemka Markotić

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka

Dragan Damjanović

Mirna Džamonja

Sonja Šiljak – Yakovlev

Odjeljenje tehničkih nauka

Ahmed Kovačević

INOSTRANI ČLANOVI

Odjeljenje društvenih nauka

Ivan Koprić, Hrvatska

Dražen Prelec, Sjedinjene Američke Države

Odjeljenje humanističkih nauka

Svend Hansen, Njemačka

Žarko Paić, Hrvatska

Odjeljenje prirodnih i matematičkih nauka

Wilhelm Becker, Njemačka

Odjeljenje tehničkih nauka

Namik Hrle, Njemačka

Odjeljenje umjetnosti

Gazanfer Bajram, Republika Sjeverna Makedonija

Boris A. Novak, Slovenija

Ingo Schulze, Njemačka

Počasni član

Edmond Offermann

Holandija, Sjedinjene Američke Države

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.