IZRAZIO ŽALJENJE

Kordić o deponiji "Uborak": Bojim se da gubimo dragocjeno vrijeme

Da nije bilo tužbe, bili bismo prema kraju, rekao gradonačelnik

Mario Kordić. M. Smajkić

Meliha Smajkic

27.4.2023

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara danas je novinarima, nakon što je pred vijećnicima podnio svoj izvještaj o radu za proteklu godinu, izjavio da mu veliku žalost pričinjava to što nije iznađeno rješenje za deponiju "Uborak".

Ocijenio da je to veliki problem od početka njegovog mandata te kazao da se na iznalaženju rješenja radi intenzivno u protekle dvije godine, ali da rezultati nisu zadovoljavajući.

Gubitak vremena

- Bojim se da gubimo dragocjeno vrijeme. Pokušavamo nešto shodno dozvolama koje imamo raditi na tom lokalitetu, kako bi dijelom sanirali, ali bez famozne okolinske dozvole o kojoj dvije godine pričamo i opstrukcijama Inicijative „Jer nas tiče“ ne možemo ozbiljan posao. I banka, koja nas prati, interesira se za to do koje smo faze došli, a sve skupa blokirano je zbog tužbe Inicijative - rekao je Kordić.

U komentaru na tvrdnje koje su na današnjoj press konferenciji iznijeli predstavnici „Jer nas se tiče“ koji su naveli da ažurirani Plan prilagođavanja vodi ka proširenju deponije, Kordić je kazao da su , da nije bilo njihove tužbe, već dvije godine mogli raditi na tom dokumentu.

Plan je pravila struka

- Sada bismo bili negdje prema kraju, a i u tom planu je kazeta od 0,6 hektara bila predviđena kao privremeno odlagalište. Deponijska polja su zapušena još 2019.godine, a da bi ušli u sanacijski plan morate negdje sa smećem. U planu prilagodbe jasno je naznačeno da se otvara jedna nova mala deponijska ploha i koristi se sljedećih pet godina do zatvaranja lokaliteta. Na koncu Plan prilagodbe nije pravio Grad Mostar, već struka. Nažalost, Udruženje smatra da se može napraviti za tri godine, što su svi opovrgli i imamo apsurdnu situaciju da sami sebi pravimo problem, trošimo vrijeme s vrlo nejasnim ishodom ove cijele priče - kazao je Kordić.

Naglasio je da su stručnjacim procijenili kako bi se na starim deponijskim poljima mogao dobiti dodatni prostor tako da otvaranje novih polja, kako je naveo, nije prioritet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.