GRADSKO VIJEĆE

Mostar dobio najveći budžet do sada težak 130 miliona KM

Čak 40 miliona KM se odnosi na kapitalne projekte

Kordić i Marić: Izrazili zadovoljstvo. M. Smajkić

Meliha Smajkic

21.3.2023

Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara usvojen je budžet za ovu godinu od 130 miliona maraka, što je najveći iznos do sada. Tako je ovaj najvažniji finansijski dokument usvojen sa 25 glasova za, a čak 40 miliona maraka se odnosi na kapitalne projekte.

Početak izgradnje olimpijskog bazena

Među njima su nastavak izgradnje sportske dvorane, kao i početak izgradnje olimpijskog bazena, uređenja dva stadiona mostarskih premijerligaša Veleža i Zrinjskog te brojni drugi.

Također, programom zajedničke komunalne potrošnje predviđeno je 16 miliona KM, tri miliona više u odnosu na lanjski budžet. Iz budžeta će biti izdvojeno i pola miliona KM za obnovu Saborne crkve u Mostaru.

Mario Kordić, gradonačelnik Mostara je ocijenio da budžet nije nerealan te da ima i razvojnu i socijalnu dimenziju.

- Ja se veselim ovoj godini i ovom budžetu i velikim infrastrukturnim projektima i trenutno slijedi vrlo zahtjevan period da te projekte implementiramo u ovoj godini-rekao je Kordić.

Značajna sredstva za socijalne i kulturne programe

Kordić je naveo da su u budžetu predviđena značajna sredstva i za socijalne i kulturne programe.

- Budžet je u svim aspektima išao gore, ali ako gledate Odjel društvenih djelatnosti u kojem je predviđen budžet i za kulturu i za socijalu, on je od svih dijelova gradskog proračuna najviše rastao – kazao je Kordić.

Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća naveo je kako je najvažnije da su sredstva za kapitalne projekte u Mostaru raspoređena na način da se oni zaista rade i da budu završeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.