STAVOVI

Velizar Antić za "Avaz": Jesmo li toliko nesposobni da sopstvenu sudbinu preuzmemo u svoje ruke

Nema jasnog i principijelnog stava da li nam je protektor uopšte potreban i kako se odnositi prema njegovim odlukama

Velizar Antić. Buka

Alen Bajramovic

27.4.2023

Politički analitičar Velizar Antić smatra da je potpuno očekivano visoki predstavnik Kristijan Šmit donio odluku o deblokadi u formiranju nove vlasti u FBiH, kao što su očekivane i reakcije na nju. Antić podsjeća da RS ne priznaje Šmita, te navodi da će hrvatske stranke pozdraviti posljednju odluku dok će je bošnjačke osuđivati.

- Mi kao društvo moramo donijeti odluku da li nam je visoki predstavnik potreban i da li smo mi, kao narod, i naši političari, toliko nesposobni da sopstvenu sudbinu preuzmemo u svoje ruke. Bilo koja odluka visokog predstavnika nikako nije dobra, jer u suštini govori da nama odluke donosi neko ko ima protektorske moći i da smo mi kao zemlja u kolonijalnom statusu. Ja često kažem da u tom slučaju trebamo ukinuti sve skupštine i prepustiti se odlukama visokog predstavnika - protektora koji će donositi odluke umjesto naših predstavnika – kaže Antić.

Zbog toga, dodaje, imamo situaciju karakterističnu za naš mentalitet i političku kulturu, da kod odluka koje su u interesu jednog naroda taj narod ne vidi ništa sporno u nametnutim rješenjima, a u obrnutoj situaciji se šalju prijetnje i Šmit se naziva pogrdnim imenima.

- Dakle, nema jasnog i principijelnog stava da li nam je protektor uopšte potreban i kako se odnositi prema njegovim odlukama. Nametnute odluke stranog državljanina, mimo podrške svih naroda u zemlji, sigurno se ne mogu posmatrati kao demokratske i sasvim sigurno ne možemo govoriti da živimo u demokratiji – ističe Antić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.