IZRAZILI NEZADOVOLJSTVO

Narod i Pravda: Zabrinuti smo načinom postupanja Tužilaštva BiH u predmetima ratnih zločina

Posebnim problemom u Narodu i Pravdi vide arbitrarno biranje predmeta, što dovodi do potpuno nevjerovatnih situacija

Oglasili se iz NiP-a. Printscreen

FENA

28.4.2023

Narod i Pravda traži od Ureda disciplinskog tužioca i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća da provjere pojedine navode i prakse Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Milanka Kajganića.

U pojedinim medijskim istupima glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić paušalno je iznosio navode o tome koji su prioriteti u radu Tužilaštva BiH u vezi s ratnim zločinima.

Pojedine prakse Tužilaštva BiH

- Podsjećamo da su udruženja žrtava rata iz Bosne i Hercegovine, uključujući i srebreničke žrtve, u februaru ove godine pozvale Tužilaštvo BiH da procesuira predmete s liste A Haškog tribunala te su izrazile nezadovoljstvo da mnogi predmeti s ove liste nisu procesuirani. Nažalost, svjedočimo da glavni tužilac u medijskim istupima prioritete Tužilaštva određuje paušalno, obećavajući prioritetnije procesuiranje pojedinih predmeta - navodi se u reakciji Naroda i Pravde.

Iz ove stranke navode kako bi se nadležne institucije morale očitovati i o pojedinim praksama Tužilaštva BiH.

- Navodi koji su izrečeni u sudnici u predmetu Dudaković i ostali, gdje je jedan od svjedoka pred sudom potvrdio da je za optužujuće svjedočenje protiv Dudakovića i ostalih dobio novac, duboko nas zabrinjavaju i traže objektivnu i nezavisnu istragu kao i jasno očitovanje nadležnih institucija. Također, zabrinjava nas i praksa pritiska na svjedoke koji potom tokom suđenja jasno mijenjaju iskaz uz navode da su bili izloženi različitim pritiscima tokom ispitivanja o čemu Tužilaštvo BiH nije adekvatno reagiralo do sada. Insistiranje na izjavama svjedoka a minimiziranje svjedočenja u samom sudu i navoda da su izjave date pod pritiscima Tužilaštvo sakriva suštinski problem – nezakonita postupanja tokom samih istraga, odnosno provođenje istražnih radnji suprotno odredbama Zakona o krivičnom postupku - stoji u saopćenju.

Arbitrarno biranje predmeta

Posebnim problemom u Narodu i Pravdi vide arbitrarno biranje predmeta, što dovodi do potpuno nevjerovatnih situacija gdje, naprimjer, za ratne zločine nad opkoljenim stanovništvom Goražda još niko nije osuđen, dok je i za zločine nad opkoljenim Sarajlijama smiješno mali broj optužnica s obzirom na dužinu opsade, brutalnost i broj ubijenih civila.

- Svaki ratni zločin treba biti procesuiran i tu je naše opredjeljenje jasno. Međutim, ne možemo a da ne primijetimo da glavni tužilac u predmetu u kojem još nije donesena tužilačka odluka govori o akciji jedinica ARBiH na području Goražda kao o "nelegalnom napadu". To je direktno miješanje u posao postupajućih tužilaca čime se na njih vrši pritisak.

"Skidanje glava"

Uočavamo i tendenciju i izražavamo nezadovoljstvo činjenicom da za ubijanje opkoljenog Goražda niko nije odgovarao, a među ubijenim je i više od 150 djece, hiljade civila... Istovremeno, branioci Goražda su procesirani kroz više predmeta gdje se pokazalo, nakon oslobađajućih presuda, da je Tužilaštvo više išlo ka "skidanju glava" istaknutih komandanata a ne utvrđivanju istine o određenim događajima. U danima dok obilježavamo opsadu Sarajeva jasno ističemo i činjenicu da je za granatiranje opkoljenog grada, ciljano ubijanje civila, terorisanje i druge zločine odgovarao sramno mali broj pripadnika VRS. Zato još jednom pozivamo Tužilaštvo BiH da se u svom radu vodi usvojenim strategijama o procesuiranju ratnih zločina, a ne da pokušava vještački izjednačiti broj optuženih na svim stranama. Ured disciplinskog tužioca i VSTV pozivamo da se pomnije uključe u dešavanja koja uznemiruju žrtve i sveukupnu javnost te da zajednički radimo na izgradnji povjerenja u sudske institucije - stoji na kraju saopćenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.