SABOTIRANJE

Haos na sjednici Parlamenta: Nikšić pokušava izložiti ekspoze, DF-ov Mešalić dobacuje i prekida ga

Mirjana Marinković Lepić je izrekla opomenu Mahiru Mešaliću, nakon čega je Nikšić izložio ekspoze

Nermin Nikšić. N. Šaljić

28.4.2023

Na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine kandidat za premijera FBiH Nermin Nikšić je pokušao izložiti ekspoze, a DF-ov zastupnik Mahir Mešalić ga je pokušao spriječiti u tome.

- Molim Vas da se u skladu s poslovnikom ponašate, nakon ekspozea ćete dobiti priliku da govorite – rekla je predsjedavajuća Predstavničkog doma Mirjana Marinković Lepić (NS), nakon dobacivanja Mešalića.

Pokušaj blokiranja

Nastavio je govoriti Nermin Nikšić, a nakon nekog perioda Mešalić je nastavio dobacivati:

- Nije izabran – kazao je Mešalić.

Mirjana Marinković Lepić je izrekla opomenu Mahiru Mešaliću, nakon čega je Nikšić nastavio izlaganje.

- Nadam se kako je pred nama period saradnje na obostrano zadovoljstvo, te uvažavanje na putu izgradnje međusobnog povjerenja I omogućavanje stvaranja ambijenta koje će dovesti do kvalitetnijeg i boljeg života građana u FBiH.

Želja mi je da u kratkim crtama iznesem osnove plana i smjernice rada Vlade FBiH u predstojećem mandatnom periodu.

Vrijeme izazova

Ovo je vrijeme brojnih izazova s kojima se suočava BiH I svi nivoi vlasti – rastuća inflacija, migrantski val s jedne strane, iseljavanje domaćeg stanovništva s druge, neki su od ključnih izazova s kojima će se suočiti Vlada FBiH.

Posljedice agresije na Ukrajinu ostavljaju dubok trag na ekonomske, sigurnosne I političke prilike svih evropskih društava i administrativnih područja, pa tako i na FBiH.

Za efikasno suočavanje sa problemima koji su pred nama potreban je ozbiljan rad, saradnja svih nas koji smo činitelji domaćeg političkog poretka, te nedvosmislena podrška međunarodne zajednice, prije svih EU I SAD.

Primarno ćemo se oslanjati na vlastite resurse, znanje i kapacitete, a međunarodna saradnja treba poslužiti kao dodatni razvoj impuls koji će doprinijeti političkoj, ekonomskoj I sigurnosnoj stabilnosti nadamo se ne samo ovog dijela države, nego BiH u cijelini - rekao je Nikšić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.