REAKCIJE

Sociolog Smiljana Vovna za "Avaz": Na ulicama Sarajeva svjedočili smo reakciji režima koji gubi vlast

Gube se velike firme, gubi se novac koji je malom, običnom čovjeku nezamisliv, rekla je Vovna

Vovna: Pohvalno je da je Visoki predstavnik donio i izmjene Krivičnog zakona. Avaz

Alen Bajramovic

29.4.2023

Protesti ispred zgrade Parlamenta FBiH predstavljali su očekivanu reakciju režima koji se ne miri s činjenicom da gubi vlast, kaže za "Avaz" sociolog Smiljana Vovna.

- Jasno je otkud ovoliki revolt. Gube se velike firme, gubi se novac koji je malom, običnom čovjeku nezamisliv, a sve pod krinkom zaštite nacionalnih interesa. Svakom imalo obrazovanom i politički neutralnom čovjeku je jasno o čemu se radi i ko stoji iza svega ovoga što se danas događa na ulicama Sarajeva - ističe Vovna.

Dodaje da retorika kojom se Visoki predstavnik pokušava predstaviti kao kreator aparthejda zvuči besmisleno u državi u kojoj su sve bitne odluke i donesene upravo zahvaljujući Visokom predstavniku.

- Država Bosna i Hercegovina je pod jednim režimom protektorata od Dejtona pa do danas. Ne treba izmišljati toplu vodu i danas otkrivati činjenice kojima svjedočimo zadnjih 30-tak godina. Bez institucije Visokog predstavnika i država potpisnica Dejtonskog sporazuma i garanata mira u BiH mi ne bismo mogli ni funkcionisati - kaže Vovna.

Žalosnim smatra ponašanje pojedinih tzv. građanskih stranaka.

- Njihovi lideri koji podržavaju politiku SDA u svojim izjavama idu iz krajnosti u krajnost. Iz borbe za prava građanina i građansku državu prelaze u ovu tobože borbu za samo jedan narod. U prošlim mandatima kritikovali su davanje apsolutnog prava samo jednoj stranci - HDZ da bira svog predstavnika u Predsjedništvu BiH, a danas rade istu stvar i traže apsolutno pravo da predstavnik Bošnjaka može biti samo iz SDA. Kako god, svako rješenje je bolje od ostanka stare Vlade FBiH koja je čitav protekli mandat provela u tehničkom mandatu. Pohvalno je da je Visoki predstavnik donio i izmjene Krivičnog zakona tako da će budući preletači i oni koji daju novac za njihov prelazak biti sankcionisani - ističe Vovna. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.