RAZGOVOR

Igor Gavran o novoj Vladi FBiH: Suzbijanje inflacije i bolji standard građana ključni prioriteti

Podrška privredi i domaćoj proizvodnji, smanjenje korupcije, povoljnije poslovno okruženje, sve su to prioriteti, rekao je Gavran

Igor Gavran. Printscreen

Alen Bajramovic

29.4.2023

Sastav jučer imenovane Vlade FBiH, sudeći prema kvalifikacijama i ranijem iskustvu, je šarolik, kaže ekonomski analitičar Igor Gavran. 

U razgovoru za portal "Avaza" on navodi da su među novim ministrima i osobe bez relevantnog iskustva ili neodgovarajućeg obrazovanja u pojedinim resorima.

Relevantno iskustvo

- Međutim, ima i onih koji su imali relevantno iskustvo i obrazovni profil im jeste primjeren resoru kojeg su preuzeli. Ipak, u BiH svim procesima upravljaju partije, pa čak uglavnom individualno partijski lideri, tako da će rad vlade više ovisiti o njima nego o samim ministrima - kaže Gavran.

Dodaje da je premijer Nermin Nikšić u programu rada očekivano istakao ekonomiju kao prioritet, ali to uglavnom rade svi premijeri na početku mandata pa treba sačekati rezultate.

Ključni izazovi

- Vrijeme će pokazati koliko je nova vlada bolja od prethodne i ne bi trebalo ni unaprijed je otpisivati, niti nerealno očekivati preporod. Ključni izazovi su jasno, prvenstveno suzbijanje inflacije, koja je još itekako prisutna, te saniranje njenih akumuliranih negativnih efekata. Mora se popraviti standard građana kombinacijom povećanja primanja i smanjenja troškova života. Podrška privredi i domaćoj proizvodnji, smanjenje korupcije, povoljnije poslovno okruženje, sve su to prioriteti, uglavnom isti kao i oni koje je prethodna vlada najavljivala, a nije uradila. To su obaveze koje su mnoge prethodne vlade obećavale, a malo ili nikako izvršavale - ističe ekonomski analitičar Igor Gavran

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.