REAKCIJE

Profesor Žarko Puhovski iz Zagreba za "Avaz": Šmit nije imao drugog izlaza

Bio je prisiljen popraviti nešto što se skalpelom nije moglo

Puhovski (desno): Natjerati institucije da funkcioniraju. Avaz

Alen Bajramovic

30.4.2023

Odluka visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) djeluje „kao da se sjekirom sjeklo“, ali drugog izlaza nije bilo, kaže za „Avaz“ profesor filozofije i politički analitičar iz Zagreba Žarko Puhovski.

Dodaje kako je Šmit bio prisiljen popraviti nešto “što se skalpelom nije moglo”.

Pjevali žalopojke

- Protesti su izvanparlamentarni pritisak, normalan i uobičajen u demokratskim situacijama, ali ovdje se radi o tome da je nejasno što bi bio prihvatljiv zahtjev te strane koja protestira. Oni se jednom bune protiv stranih intervencija, koje su godinama s veseljem dočekivali kad su im išle u prilog, a sada traže da se nastavi sabotiranje demokratski izabrane većine - rekao je Puhovski.

Dodaje da hrvatska strana, koja je godinama “pjevala žalopojke” da je međunarodna zajednica protiv njih, sada šuti.

- Postoje primitivna pravila političkih odnosa, a jedno od njih je “drugi i treći protiv prvoga”. To je nešto što važi od kraljevskih dvorova i saraja do suvremene politike. Što god se poslije pričalo, ideologiziralo i svjetonazorski obogaćivalo, u osnovi se svodi na to. Hrvatska i srpska strana su se “našle” dobrim dijelom zahvaljujući činjenici da su Izetbegović i njegovi bili nesposobni ozbiljno politički misliti u interesu BiH, nego su interes BiH sveli na svoj privatni. Zbog nesposobnosti su doveli do toga da se međusobno pomire, a onda i intimiziraju srpsko i hrvatsko vodstvo u BiH - istakao je Puhovski.

Ozbiljna pomoć

U globalnom kontekstu, sa sadašnjim akterima, odgovor na pitanje kuda ide BiH zavisi i od malo sreće, kaže naš sagovornik.

- Uspije li se Vlada FBiH konstituirati i dobiti ozbiljnu pomoć iz inozemstva, da se situacija ekonomski popravi, onda će atmosfera biti drukčija. Ne zaboravimo da BiH vrlo odgovara rat u Ukrajini, jer su i Rusija, a preko nje i Srbija, pa i Turska, oslabljene. BiH u ovom trenutku odgovara da nema puno utjecaja izvana, odnosno da ima jedan, Šmitov, koji pred sobom ima jednu jednostavnu ideju – natjerati institucije da funkcioniraju. Spreman je učiniti i stvari koje možda nisu simpatične ili liberalne, ali, ako mu to uspije, to bi bio veliki događaj - potcrtao je Puhovski.

Ozbiljan problem za BiH

Komentirajući secesionističku retoriku Dodika, Puhovski kaže da je on provokator i “čovjek koji je izvan sistema, a dobro funkcionira unutar sistema”, ali da ga više brine to što mu pomažu i iz Sarajeva, naruku mu ide Šmit, dok ga “tempirana bomba Zoran Milanović” priznaje kao suverena na dijelu BiH. Podsjeća na nedavnu posjetu Derventi, izjave nakon te posjete i tvrdnju da u RS ne bi dolazio da mu je Dodik rekao da ne dolazi.

- To nije priča o krčmi, iako katkad tim jezikom Milanović govori, već iskaz predsjednika Hrvatske. BiH se tretira kao pravna apstrakcija, a ne pravna realnost. On se ne raspravlja s ljudima iz Sarajeva o dolasku na teritorij susjedne države, već dolazi u RS. To pojačava Dodika, što donedavno nije bilo realno očekivati. Da Hrvatska na taj način tretira Dodika i RS, veoma je ozbiljan problem za BiH - kazao je prof. Žarko Puhovski.

Već 30 godina BiH ne postoji kao set organiziranih institucija, već se one pojavljuju samo kao imena za politikantske intervencije u javnom prostoru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.