IZLETIŠTE VIS-SIJEDI KRŠ

Prvi maj u Gračanici: Na roštiljima domaći proizvodi, rijetki okrenuli ražanj

Kriza je u narodu, ali mi smo radosni i sa domaćim proizvodima na roštilju, samo da nam se stanje u državi popravi, rekla je Hafiza Mehanović

Sa obilježavanja 1. maja u Gračanici. H. Čalić

H. Čalić

1.5.2023

U sjevernoj Bosni nisu se obistinile metereološke prognoze za 1. maj, pa su izletišta od "Izviđačkog jezera", "Preslice", "Vis-Sijedi krš", "Borik", "Monj", dalje prema Majevici, prilično ispunjena izletnicima, mada nije kao ranijih godina.

Ekipa "Dnevnog avaza" posjetila je jedno od najpoznatijih izletišta "Vis-sijedi krš" na nadmorskoj visini od 700 metara, koje se nalazi u okrilju šume "Šemunica", sa brojnim sportskim terenima. 

Čorbanac, kafa i uprženi šećer

Naš reporter je bio društvu u kojem se nalaze petorica Hasana, od kojih je i jedan maloljetnik, dok su ostali sa suprugama, mahom borcima koji su 1994. godine oslobodili ovu dominantnu kotu, na kojoj su vrijedni Babićani uz pomoć grada Gračanice sagradili izetište kojeg bi svako poželio postetiti.

Vođa ekipe je Bajro Husić-Car koji se brine za jelo "čorbanac" u kotliću, a supruge pripremaju kafu i uprženi šećer. Veseli su, mada ih ovo mjesto podsjeća na teške borbe. Mnogi od njih su napustili BiH u potrazi za poslom.

- Nama je drago što smo ovdje, ovo je naše sveto mjesto. Želimo da ovaj dan provedemo u društvu poroodica. Imamo čorbanac i svega pomalo i zadovoljni smo. Okupila se petorica Hasana, Hasan Sarajlić, Iljazović, Mustafić, Huskić i Omerčić, kažu treba halvu ispeći. Ovdje je kako vidite najviše mještana iz Babića, ovo izletište je na području naše MZ, ali ima i gostiju iz Stjepan Polja, Malešića, Škahovice, Sokola - kaže Bajro zvan Car.

Skromnije se obilježava Prvi maj

Do njih je društo iz Stjepan Polja. Među njima je i Hafiza Mehanović, predsjednica Udruženja žena Stjepan Polje.

- Malo se skromnije obilježava 1.maj. Zašto ne reći istinu, kriza je u narodu, ali mi smo radosni i sa domaćim proizvodima na roštilju, samo da nam se stanje u državi popravi - reče nam Hafiza.

Vrijedni planinari PD "Zefir" su se okupili ispred svoga doma, kojeg su od smeća i deponije pretvorili u oazu za uživanje. I oni su skuhali kotlić, a i na ražnju su ispekli manje jare, za 12. gostiju, koje isčekuju. 

- Puno je lijepih stvari koju su u kratkom vremenu uradili planinari iz Gračanice - rekla je za portal "Avaza" Muhibija Okić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.