KADAR NES-A

Kako posiješ, tako i požanješ: Politički put Anela Kljake od kradljivca glasova do nesuđenog ministra

Ime Anela Kljake u svijetu politike je često simbol za prosječnu percepciju ove profesije kao svega što ne valja

Anel Kljako. Facebook

1.5.2023

Ime Anela Kljake u svijetu politike je često simbol za prosječnu percepciju ove profesije kao svega što ne valja.

Riječ je o osobi koja je kao predstavnik mladih brzo došla do izražaja, ali jednako tako brzo se kompromitirala zbog brojnih afera.

Posljednja prilika da se sve to zaboravi bila je da se Anel Kljako postavi na mjesto Federalnog ministra trgovine, ali i taj pokušaj nije uspio.

Anel Kljako, kao već poznati kradljivac glasova, pronašao je jednako komprimitrane ljude u NES-u i okušao preko te stranke sreću na oktobarskim izborima.

Kompromitirani branili kompromitiranog

Čim se pojavila prilika da NES učestvuje u novoj Vladi FBiH Anel Kljako je odmah predložen za ministra, uprkos kritikama unutar koalicije oni nisu odustajali od njega.

On se pojavljivao u medijima i pokušavao braniti ono što se ne može odbraniti, ali nije računao na to ako si dio kompromitirane grupacije da neće njima biti fokus samo na tebi, nego će pokušati što više kompromitiranih kadrova ugurati na pozicije.

U NES-u su smatrali da bez njih Vlada nije moguća, pa su unutar osmorke se vodili principom ucjene za ucjenom. Stranke unutar osmorke su shvatile da neko ko u startu ucjenjuje sa nerealnim zahtjevima vremenom će postavljati samo još veće i nerealnije zahtjeve, pa su se odlučili da potraže nove partnere i na kraju je formirana Vlada bez NES-a.

Ukrao najmanje 1.580 glasova

Tako je kradljivac glasova Anel Kljako postao nesuđeni ministar ili što bi se u narodu reklo „kako posiješ, tako i požanješ“.

A sijao je Kljako na način da je na lokalnim izborima u Mostaru 2020. godine ukrao najmenje 1.580 glasova. To je udokumentovala Centralna izborna komisija nakon otvaranja samo 13 vreća. Da su otvorene i preostale vreće broj bi vjerovatno bio još veći. Princip po kojem se radilo je da su nepostojeći glasovi dopisivani ili na biračkom mjestu ili u Gradskoj izbornoj komisiji.

Anel Kljako je krao od kolega od unutar svoje koalicije, a koju su činili SDA, SBB, DF, SBiH, BPS.

Jedan od primjera izborne pljačke desio se na biračkom mjestu Gornja Drežnica, gdje je Anel Kljako prema lažnim podacima ostvario 247 glasova. Ipak, Centralna izborna komisija je kasnije utvrdila da je imao samo 110 glasova.

Još gora situacija bila je u biračkom mjestu Brankovac gdje je osvojio 38 glasova, a prevarama je ostvario još 201 glas. U Dračevicama Kljaki su dopisana 154 glasa.

I takva situacija je utvrđena na svih 13 biračkih mjesta na kojim je ponovljeno brojanje glasova. Zbog toga je SBB, čiji je Kljako bio član, ekspresno ga izbacio iz stranke.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.