MOSTAR

Brnabić poručila: Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanju u inicijativu Otvoreni Balkan

Brnabić se zahvalila organizatorima i izrazila svoje zadovoljstvo što je ponovo gošća na sajmu

Ana Brnabić. Anadolija

H. J. I.

2.5.2023

Otvorenju Međunarodnog sajma privrede u Mostaru prisustvovala je i premijerka Srbije Ana Brnabić, koja se obratila prisutnima. 

Brnabić se zahvalila organizatorima i izrazila svoje zadovoljstvo što je ponovo gošća na sajmu, te istakla činjenicu da je Srbiji ovo šesta godina zaredom da učestvuje na Mostarskom sajmu.

Srbija dolazi šestu godinu zaredom

- Ove godine, Srbija dolazi šestu godinu zaredom i dolazimo sa zavidnim privrednim subjektima. Također, dolazim i s pojačanjem iz Narodne skupštine Srbije, Milimirom Vujadinovićem, koji je predsjednik grupe prijateljstva s BiH. On i čitava delegacija pokazuje značaj koji pridajemo sajmu, ali i našim odnosima s BiH i generalno s čitavim regionom - kazala je Brnabić.

Spomenula je svoju posjetu Zagrebu u nedjelju te dodala da se nada da će i u budućnosti nastaviti razvijati jedan "miran, stabilan, prosperitetan Balkan" za sve građane i privrednike.

Kao primjer koji pokazuje značaj odnosa i razmjene Srbije i Bosne i Hercegovine, Brnabić je navela tri činjenice.

- U posljednjih 10 godina udvostručena je bilaterna razmjena BiH i Srbije. Dakle, uspjeli samo da podignemo razmjenu za dva. Dalje, kada pogledate iz ugla Srbije koliko nam je važno tržište BiH, možete da vidite da je BiH naš drugi izvozni partner. Prvi je Njemačka, druga je BiH. također, Srbija je BiH treći izvozni partner. Prva je Njemačka, druga Hrvatska, a treća Srbija - kazala je Brnabić te dodala:

"Jasno vam je koliko smo važni jedni drugima"

- Kada pogledate ova tri parametra, jasno vam je koliko smo jedni drugima važni i koliki je potencijal koji obično naši građani ne vide i djeluje da je neka druga zemlja važnija. Upućeni smo jedni na druge - naglašava ona.

Za iduću godinu, Brnabić se nada da će podaci biti i mnogi bolji, jer je 2022. godina bila odlična, izvoz iz BiH u Srbiju skočio je za 40 posto.


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+15

- Molim sve iz BiH da razmisle o uključivanje u inicijativu “Otvoreni Balkan”. To nema nikakve veze s politikom, osim što će smanjiti tenziju. Dobro bi nam došla veća uključenost i Crne Gore. Ta inicijativa govori o otvaranju granica, potpunom protoku ljudi, kapitala i usluga. O različitim inspekcijama koje su potpuno usklađene, da obezbijedimo i da naša privreda i naši ljudi imaju veći benefit od naše saradnje - zaključila je Brnabić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.