REAKCIJE

Predsjednik Foruma eksperata za bolju BiH Zoran Pavlović za "Avaz": Izvršiti kontrolu naoružanja kod građana

Mislim da nam ova tragedija mora poslužiti kao povod za konkretnu akciju kontrole legalnog naoružanja koje se nalazi u posjedu građana, rekao je

Zoran Pavlović. Printscreen

Alen Bajramovic

3.5.2023

Kako je dijete moglo doći do oružja, ključno je pitanje koje se postavlja nakon masakra u Beogradu koji je danas šokirao cijeli region, a koje u reakciji za Avaz ističe i predsjednik Foruma eksperata za bolju BiH Zoran Pavlović.

- Drugo pitanje je kako djeca mogu učestvovati u treninzima gađanja iz vatrenog oružja. Mislim da nam ova tragedija mora poslužiti kao povod za konkretnu akciju kontrole legalnog naoružanja koje se nalazi u posjedu građana, a o onom nelegalnom da i ne govorimo. To trebaju uraditi policijske agencije u BiH i provjeriti sve koji imaju oružje na koji način ga čuvaju i da li ga čuvaju van domašaja djece. Imamo novu Vladu FBIH, novi je ministar unutrašnjih poslova u RS, oni moraju proći kroz sve evidencije. Mediji trebaju zadati zadatak institucijama da spriječe nešto slično u budućnosti, jer kod djece je mnogo toga po principu "copy - paste", nisam siguran koliko imamo djece koja su na neki način kivna, povrijeđena, koja su žrtve maloljetničkog nasilja - kazao je Pavlović za "Avaz".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.