ODUGOVLAČENJE

Faruk Kapidžić za "Avaz": Ko koči postavljanje spomenika kralju Tvrtku I

Članica Komisije iz entiteta RS ne dozvoljava zbog toga što ne piše "srpski kralj Tvrtko srpske srednjovjekovne Bosne", naveo je Kapidžić

Kapidžić: Zašto Mandić ne izda rješenje. Printscreen

Piše: Eldar Abaz

6.5.2023

Već treći mjesec ne uspijevamo postaviti spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću, isključivo zbog toga što članica Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika iz entiteta RS Anđelina Ošap-Gaćanović ne dozvoljava jer ne piše "srpski kralj Tvrtko srpske srednjovjekovne Bosne". Ovo je za "Avaz" kazao ugledni arhitekta Faruk Kapidžić.

Vlast kočničar

Priča o spomeniku kralju Tvrtku traje već godinu, a vlasti i Komisija se ne mogu dogovoriti o lokaciji ovog spomenika. Apsurdno je što članovi Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika nisu u stanju da utvrde je li Tvrtko bosanski ili srpski kralj.

Zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Faruk Kapidžić kazao je da situaciju dodatno otežava i načelnik općine Centar Srđan Mandić.

- Dakle, kao što je dozvolio trafike ispred Tržnice i ono ustakljivanje kafića uz privremenu dozvolu, kao što je dozvolio postavljanje biste Mirzi Delibašiću na Skenderiji, bez odobrenja Komisije, nego kao privremenu odluku, mogao je dozvoliti i ovo - ističe Kapidžić.

Potrebno odobrenje

Dodaje i to da je poznato zbog čega Anđelina Ošap-Gaćanović, članica Komisije iz entiteta RS, ne dozvoljava postavljanje spomenika. Ona je navela da je Tvrtko I Kotromanić srpski kralj, a ne bosanski. Međutim, Mandićev razlog nije poznat.

- Može se postaviti tamo gdje je posljednji put predloženo, u Novom Sarajevu, iza nebodera u ovoj općini. Tu mu nije mjesto, bruka je to. Mora se postaviti ispred državnih institucija - kaže Kapidžić.

Osvrnuo se i na to da se ovaj čitav proces može odugovlačiti, ali isto tako da se može odmah obustaviti ako načelnik Mandić izda odobrenje.

Neslaganje Komisije

Prvobitno je spomenik kralju Tvrtku I trebao biti postavljen ispred Predsjedništva BiH, ali do toga nikada nije došlo zbog neslaganja među članovima Komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.