PROBLEMI BH. DRUŠTVA

Koliko su škole bez psihologa sigurne

Mi možemo prepoznati devijantno ponašanje, kazao je Milić

Sve više djece treba psihologa. Avaz

Meliha Smajkic

6.5.2023

Nakon stravičnih zločina u Srbiji u blizini naših škola pojačano je prisustvo policije. Međutim, ovakvi užasni događaji iznova otvaraju pitanje sigurnosti u školama jer, kako stručnjaci iznose, prepoznavanje devijantnog ponašanja kod djece i mladih ključ je prevencije.

Iz brojnih zdravstvenih ustanova potvrdili su nedavno, kako smo pisali, da je u postcovid vremenu evidentan porast broja pacijenata u kliničkim odjelima za dječiju i adolescentsku psihijatriju.

Zdravo okruženje

Također, sve više djece treba pomoć psihologa, ali ovih stručnjaka u obrazovnim institucijama jedva da ima.

Na području BiH, prema podacima Državne agencije za statistiku, djeluju 1.702 redovne osnovne škole. Tu se ubrajaju matične i samostalne s područnim školama i 46 škola za djecu s poteškoćama u razvoju. Srednjih škola ima 313, ali u ukupnom broju uposlenika uključenih u nastavni proces nema podataka o tome koliko je psihologa zaposleno u našim odgojno-obrazovnim ustanovama.

Iz Društva psihologa FBiH, nakon događaja u Srbiji, ponovo su nadležnima ukazali na to da njihova profesionalna zajednica može doprinijeti prevenciji nasilja u školama i jačanju mentalnog zdravlja mladih pružanjem podrške mladima, roditeljima i osoblju škola, kao i poticanjem razvoja zdravog okruženja i pozitivnog, prosocijalnog ponašanja.


Milić: Edukacija roditelja. Avaz

- Također, važno je da roditelji, nastavnici i stručnjaci za mentalno zdravlje sarađuju kako bi prepoznali znakove nasilja u školi i pružili efikasnu intervenciju - naveli su iz Društva.

Neophodna pomoć

Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata FBiH i dugogodišnji srednjoškolski profesor, smatra da je neophodno pronaći način koji će svima u nastavnom procesu omogućiti da se s problemima lakše nose, i učenicima i profesorima odnosno nastavnicima.

- Neophodna nam je pomoć u prevenciji. Neophodni su nam školski psiholozi, jer mi djelujemo kada su posljedice prisutne. Mi možemo prepoznati devijantno ponašanje, ali nismo osposobljeni da se s tim uhvatimo ukoštac. Također, neophodno je i roditelje educirati - kazao je Milić.

Skorašnje rješenje

Iz Vlade HNK su nedavno, i prije događaja u Srbiji, najavili uvođenje psihologa u škole.

- Očekujem skorašnje rješenje svih nužnih pretpostavki za raspisivanje javnih oglasa za zapošljavanje psihologa u osnovnim i srednjim školama na prostoru svih gradova i općina HNK. Potrebna sredstva za finansiranje troškova bruto plaća i naknada osigurali smo u budžetu za tekuću godinu - kazao je Nevenko Herceg, premijer HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.