DOKAZ PRESUDA ŠESTORKI

Objavljeni dosad neviđeni snimci rušenja Starog mosta

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada

Rušenje mosta. Screenshot

Meliha Smajkic

6.5.2023

Jedinstvena organizacija boraca grada Mostara (JOB) i Centar za mir i multietničku saradnju iz Mostara u posjedu su autentičnog filmskog materijala koji sadrži ekskluzivne i u proteklih 30 godina, sve do danas, u javnosti neviđene snimke granatiranja i rušenja Starog mosta u Mostaru u dane 8. i 9.11.1993. godine. 

Kako potvrđuju video snimci, granatiranje Starog mosta snimala je posada Hrvatske vojske sa utvrđenja na kulama brda Hum iznad grada. Njihova kamera u kontinuitetu prati putanje više od 50 projektila koje ispaljuje tenk HVO sa lokaliteta Stotina, tada lociranog na zapadnoj strani Bulevara iznad mostarskog naselja Kolonija. 

Navođenje posade tenka

Videomaterijal prikazuje i trenutke kada članovi posade HV radiovezom navode posadu tenka da izvede što preciznija gađanja luka i temelja Starog mosta, dok svojoj znatiželjnoj komandi telefonom dojavljuju “kako se odvija i u kojoj fazi je dospjelo rušenje Starog mosta…”

Sadržaj snimljenog materijala, sa brutalnim psovkama, sočnim komentarima i rafalima odobravanja i slavlja nad svakim direktnim pogotkom granate u tijelo Mosta, takođe neporecivo svjedoči da je Stari most sa kompletnom historijskog jezgrom granatiran i rušen iz patološke mržnje prema islamskom historijskom naslijeđu, a ne nikako kao ”logičan vojni cilj koji treba uništiti”.

Presuda u Hagu

- Smatramo da je novootkriveni filmski materijal do danas zasigurno najubjedljivije i neporecivo filmsko svjedočanstvo o tome ko je inspirirao, naredio, pratio tok granatiranja i slavio rušenje Starog mosta. Iako je Haški sud u konačnoj presudi “šestorki” političkih i vojnih dužnosnika paradržave “Herceg Bosna” 29.11.2017.godine jasno definirao da je Stari most srušen granatama iz tenka sa položaja HVO, filmski material koji posjedujemo stavlja definitivno pečat i žigoše sramnu ulogu nalogodavaca ovog planetarnog kulturnog zločina od kojeg se službeni Zagreb i hrvatska struktura vlasti u Mostaru i Hercegovini, još nikada nisu ogradili - naveli su iz Centra za mir.

Tim povodom u Hotelu Bristol ekskluzivno su prikazani ovi snimci, a u nastavku vam donosimo dijelove tog snimka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.