SJEDNICA U SRIJEDU

Mustafa ef. Cerić za "Avaz": Čekam šta će Šmit reći u UN-u, očekujem da ispravi svoj iskaz o reisu Kavazoviću

Bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić potvrdio je "Avazu" da će se odazvati pozivu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH

Mustafa ef. Cerić i Kristijan Šmit. Facebook - Armin Durgut / Pixsell

Alen Bajramovic

8.5.2023

Bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić potvrdio je "Avazu" da će se odazvati pozivu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt). Datum susreta još nije preciziran, ali poziv iz OHR-a stigao je samo nekoliko sati nakon njegove izjave da će se javno odreći visokih njemačkih priznanja ako Šmit ne povuče dio svog posljednjeg izvještaja Vijeću sigurnosti u kojem kritizira reisu-l-ulemu Huseina ef. Kavazovića.

Hoće li do susreta uopće i doći u dobroj mjeri ovisi, čini se, od Šmitovog obraćanja pred Vijećem sigurnosti, koje bi u srijedu trebalo raspravljati o njegovom izvještaju o situaciji u BiH. 

- Čekam šta će Šmit reći u UN-u. Očekujem da ispravi svoj iskaz o reisu. Kleveta na reisa Kavazovića je samo povod, a uzroka je mnogo više za protest protiv Šmitovog neprincipijelnog, nedemokratskog i necivilizacijskog ponašanja u Bosni – kazao je Cerić za “Avaz”.

Podsjetimo, zbog izjave da Bošnjaci moraju biti spremni državu braniti i oružjem, visoki predstavnik je u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a izjavu reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića ocijenio kao “agresivnu retoriku koja povećava napetost". Između ostalih, reagirao je i Mustafa ef. Cerić. On je najavio da će se odreći prestižnih njemačkih priznanja, koja je dobio za međureligijski dijalog i promociju mira i demokratije u svijetu, ako Šmit ne povuče dio izvještaja koji se odnosi na reisu-l-ulemu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.