ODLUKE

Osmanović: Za podršku boračkim zadrugama izdvojeno oko 200.000 KM

Ministar Osmanović ovom prilikom je istakao kako podrška boračkim zadrugama neće izostati ni u 2023. godini

Omer Osmanović. Fena

FENA

8.5.2023

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović upriličio je danas radni sastanak sa predstavnicima boračkih zadruga Kantona Sarajevo i Federacije BiH Adisom Karićem i Nagibom Hadžićem, na kojem je razgovarano o poboljšanju boračkog zadrugarstva.

Riječ je o projektu koji Ministarstvo implementira niz godina, a koji je i sada prepoznatljiv u Kantonu Sarajevo.

70 osoba

Ministar Osmanović ovom prilikom je istakao kako podrška boračkim zadrugama neće izostati ni u 2023. godini, te da su za ovu namjenu izdvojena sredstva u iznosu od oko 200.000 KM.

- U prethodnoj godini smo uspješno, putem boračkog zadrugarstva, sufinasnirali održavanje zaposlenja za ukupno 70 osoba, pripadnika braniteljske populacije, što je pozitivan trend kada se radi o projektima zapošljavanja u Ministarstvu za boračka pitanja KS. Nadam se da ćemo ove godine imati priliku čak i povećati broj uposlenih, što je svakako naš krajnji cilj. Drago mi je da sam imao priliku da razgovaram o mogućnostima unapređenja segmenata poslovanja boračkih zadruga, te očuvanja postojeće zaposlenosti. Ministarstvo će i ove godine izdvojiti značajna sredstva za realizaciju ovog projekta, kroz javni poziv, čije raspisivanje u završnoj fazi, riječi su ministra Osmanovića.

Uslužne djelatnosti

Prema podacima Udruženja boračkih zadruga sarajevske regije, u ovom trenutku u Kantonu Sarajevo djeluje preko 50 boračkih zadruga različite poslovne orijentacije i to građevinske, turističke, poljoprivredne i saobraćajne, kao i različitih uslužnih djelatnosti.

Istaknuto je da boračke zadruge sa svojih 250 zadrugara i članova njihovih porodica, sa oko 200 stalno uposlenih osoba iz reda braniteljske populacije i sa respektabilnim tehničko-tehnološkim resursima, predstavljaju jedan novi privredni sektor na tržištu Kantona Sarajevo, ali i šire, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.