IZ DUBAIJA

Prof. dr. Reuf Karabeg za "Avaz": I država BiH u Ginisovoj knjizi rekorda

Ne može biti bolje od shvatanja da činiš dobru stvar za svoju državu, pacijente, struku i nauku, istakao je dr. Karabeg

Reuf i Amela Karabeg s Mikom Larsenom, generalnim sekretarom ICOPLAST-a. Avaz

10.5.2023

Kongres ICOPLAST-a (Konfederacija svjetskih nacionalnih udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, formirana 2016. g.), koji se u Dubaiju održavao od 6. do 8. maja, bit će upisan u Ginisovu knjigu rekorda.

Velika stvar

Kao razlog, navedeno je da je ovaj kongres imao najveći broj zemalja učesnica, i to 89.

Ovo je za „Avaz“ potvrdio i prof. dr. Reuf Karabeg, predsjednik Udruženja plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH, koji je, sa suprugom prim. dr. Amelom Karabeg, bio jedan od učesnika kongresa. Kako je istakao prof. dr. Karabeg, BiH ima privilegiju da je ravnopravna članica ICOPLAST-a od 2017. godine.

- Obaranje Ginisovog rekorda, a u kojem smo bili i mi, predstavnici iz BiH, velika je stvar. To će ostati upisano. Ne može biti bolje od shvatanja da činiš dobru stvar za svoju državu, pacijente, struku i nauku - istakao je prof. dr. Karabeg.

Objasnio nam je šta su radili na kongresu koji je ušao u Ginisovu knjigu rekorda te kazao kako su na ovom kongresu unaprijeđeni ciljevi ICOPLAST-a.


Dr. Karabeg drži plaketu Ginisove knjige. Avaz

- To su prvenstveno edukacija, razmjena iskustava, komunikacija i unapređenje specijalnosti plastične hirurgije. To i jeste jedan od postulata bitisanja ICOPLAST-a, ali i moto ovog kongresa. Sastanak nacionalnih delegata za BiH i borda ICOPLAST-a je bio vrlo značajan za promoviranje i unapređenje najviših vrijednosti plastične hirurgije, ali i hirurgije u širem smislu. I BiH je imala veliku dobrobit - kazao je prof. dr. Karabeg.

Pet sala

Istakao je da su predavanja bila u pet sala u isto vrijeme i najteže je bilo izabrati šta, odnosno koju oblast plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije pratiti.

Kako je naveo, velika vijest koju donose u BiH je da će Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga u BiH dobiti akademsku podršku od ICOPLAST-a i ESPRAS-a te bi se unutar Balkanskog kongresa, koji se održava sljedeće godine u Sarajevu, trebali održati i jednodnevni ICOPLAST i jednodnevni ESPRAS simpoziji.

Najveći stručnjaci

Prim. dr. Amela Karabeg kazala je kako, kao udruženje, imaju čast, zadovoljstvo i obavezu da organiziraju kongres u BiH. Plan je imati u isto vrijeme na istom mjestu najveće stručnjake Evrope i svijeta u organizaciji Udruženja plastičnih hirurga BiH. Pet simpozija i kongresa.

To su 13. balkanski kongres plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga, 5. kongres ,,Fellows in science’’ (zajedničko udruženje Slovenije, Hrvatske, Srbije i BiH), 6. kongres plastičnih i rekonstruktivnih hirurga, ICOPLAST i ESPRAS simpozij. Najvažnije je da će “updateirana” saznanja iz ove oblasti stečena u Dubaiju brzo stići u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.