POLOŽENO CVIJEĆE

Odavanjem počasti u Sarajevu obilježeni Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana

9. maj se širom Evrope obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom te ujedno i kao Dan Evrope

Sa današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O.

9.5.2023


Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na Spomen-obilježju Vječna vatra i Spomen-parku Vraca, delegacija Kantona Sarajevo obilježila je Dan Evrope, Dan pobjede nad fašizmom i Dan zlatnih ljiljana.

Cvijeće su u ime Kantona položili premijer Nihad Uk, dopredsjedavajući Skupštine KS Vibor Handžić i Jelena Pekić, zastupnici u Skupštini Davor Čičić, Milomirka Melank, te ministri u Vladi KS Omer Osmanović, Admir Katica, Enda Pavić Pečenković, Zlatko Mijatović i Pavle Krstić.

Širom Evrope 9. maj se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom te ujedno i kao Dan Evrope, u sjećanje na konačan poraz nacističke Njemačke i završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i početak formiranja evropske zajednice koja danas nosi ime Evropska unija.

Dan pobjede je jedan od najznačajnijih praznika u evropskom kalendaru, a s obzirom na to da označava prelomni trenutak u kojem je i definiran budući izgled Evrope.

U Bosni i Hercegovini ovog dana obilježava se i Dan zlatnih ljiljana. Odlikovanje Zlatni ljiljan dodjeljivano je pripadnicima Armije RBiH koji su se naročito istakli u oružanom suprotstavljanju agresoru, u kojima je došla do izražaja njihova lična hrabrost i požrtvovanje.

Zlatnim ljiljanom odlikovana su 1.782 pripadnika Armije RBiH, od toga posthumno 982 pripadnika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.