BROJNI SADRŽAJI

Deveti maj je i dan kada je moderna Evropa ukazala priznanje borcima Armije R BiH

Na današnji dan prije 30 godina otpočeo otvoreni napad HVO-a i HV-a na Mostar, podsjetio Kosić

Sa današnjeg obilježavanja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Meliha Smajkic

9.5.2023

U Mostaru je danas nizom sadržaja obilježen Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan Zlatnih ljiljana, Dan logoraša, ali i dan kada su snage HVO-a i HV-a, 9.maja 1993.godine otpočele agresiju na Mostar.

Tako je Partizanskom spomen-groblju, nacionalnom spomeniku BiH, polaganjem cvijeća odata počast antifašistima Mostara i borcima Narodnooslobodilačkog rata.

Na Šehitlucima su, simbolično, položeni ljiljani, a mostarski imami su pred duše šehida i poginulih boraca poklonili hatmu i proučili prigodne dove.

Sručilo se zlo

Predsjednik Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Mostara, Esad Kosić, brojne prisutne na Šehitlucima je podsjetio na to da se prije 30 godina, dok je cijela Evropa obilježavala Dan pobjede nad fašizmom, na Mostar sručilo zlo.

- Na današnji dan prije 30 godina otpočeo je otvoreni napad HVO-a i HV-a na Mostar, na jedinice Armije R BiH i MUP-a. Bio je to otvoreni početak udruženog zločinačkog poduhvata i pokušaj uništavanja svega što ima prefiks bosansko i bosanske državnosti - rekao je, između ostalog, Kosić.

Posebno je ukazao na to da je 9. maja 1995. godine slavni mostarski komandant Semir Drljević Lovac na vojnoj paradi u Parizu nosio posljednju zvaničnu priznatu zastavu, Armije R BiH i boraca protiv fašizma u modernoj Evropi.

Prisjećanje heroja

- Ovim činom je ukazano priznanje herojskoj borbi Mostara na očuvanju državnosti BiH - rekao je on.

Mostarci su se s posebnim pijetetom prisjetili heroja iz Komande Četvrtog korpusa Armije R BiH iz zgrade „Vranica“. Upravo su na Komandu snage HVO-a i HV-a otpočele agresiju na Mostar.

O sudbini tih 13 heroja, zlatnih ljiljana, nije se znalo punih 14 godina, sve do 2007.godine kada su ekshumirani iz masovne grobnice Rimski bunar na Gorancima, dok posmrtni ostaci Hasana Balića, Feđe Huskovića i Šefika Pobrića još nisu pronađeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.