OBILJEŽAVANJA

Na Partizanskom groblju u Mostaru: Fašizam nije pobijeđen

Cijeli svijet je odao priznanje Armiji RBiH na paradi u Parizu, kazao Špago

Piše: M. Sm.

9.5.2022

Dan pobjede nad fašizmom obilježen u Mostaru - Avaz
Partizansko spomen-groblje - Avaz
Sa lica mjesta - Avaz
Sa obilježavanja - Avaz
Jake policijske snage osiguravale groblje - Avaz
+1

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti antifašistima Mostara danas je na Partizanskom spomen-groblju, nacionalnom spomeniku BiH, a u organizaciji UABNOR-a Mostar obilježen Dan pobjede nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu.

Miralem Džajo, član mostarskog UABNOR-a je kazao da u cijelom svijetu fašizam nije pobjeđen.


Položeno cvijeće

- Fašizam danas ima drugačije oblike, u vidu rata, u obliku negiranja državnosti, ljudskih prava i prema tome, fašizam je i danas prisutan. Naša jedinstvena je poruka da stojimo iza platforme za antifašističko djelovanje u društvu, ne iza stranke ili pravca, nego svi ljudi, građani koji se osjećaju antifašistima, jer on nije samo privilegija nas koji pričamo o tome, već onih koji djeluju na pozicijama antifašizma, u pravosuđu, školstvu , pravosuđu, nema segmenta koji nije nagrižen novim oblicima fašizma - rekao je Džajo.

Uz UABNOR, brojne delegacije su položile cvijeće na Partizanskom spomen-groblju.

Šerif Špago, predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona podsjetio je na to da je upravo današnji dan , kada je cijela Evropa obilježavala Dan pobjede nad fašizmom, pamtimo po 9.maju 1993.godine kada je u Mostaru napadnuta Armija R BiH.


Jake policijske snage

- Tada su naši saborci iz zgrade „Vranica“ u kojoj je bila komanda 4.korpusa Armije odvedeni i kasnije mučki likvidirani. Nažalost, za tijelima trojice naših saboraca i dalje tragamo i ne znamo gdje su pokopani. Naravno, za nas pripadnike Armije je izuzetno bitno da je 9. maja 1995. godine zastava Armije R BiH koju je nosio naš komandant Semir Drljević Lovac učestvovala na paradi u Parizu povodom godišnjice pobjede nad fašizmom i naravno na taj način je svijet odao priznanje i dužnu pažnju Armiji R BiH kao jedinoj oružanoj formaciji koja se u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992.-1995. godina borila protiv aveti iz prošlosti, odnosno, protiv fašizma - podvukao je Špago.

Današnji događaj na Partizanskom groblju je prošao bez incidenata, a osiguravale su ga jake policijske snage.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.