PARTIZANSKO GROBLJE

Često na meti vandala: Novac za zaštitarsku službu niko ne želi dati

Svaki pomak pozdravljamo, ali prioritet je 24-satni nadzor, kazao je Đulić

Nacionalni spomenik BiH: Stalno na meti vandala. Avaz

Meliha Smajkic

24.7.2023

Partizansko spomen-groblje u Mostaru, nacionalni spomenik BiH koji je prije nešto više od godinu gotovo u potpunosti oskrnavljen u do sada nezabilježenom vandalskom pohodu, napokon bi trebalo dobiti ulaznu kapiju s osvjetljenjem.

Tako su, saznajemo, u vezi s tim projektom otpočele pripremne aktivnosti, budući da je Agencija „Stari grad“ Mostar nedavno donijela odluku o pokretanju postupka javne nabavke za izradu projekta ulazne kapije s osvjetljenjem za Partizansko spomen-groblje. Nakon provedene procedure 7. jula je, potvrđeno nam je, sklopljen ugovor s firmom „Arhi Plus“ Mostar u vrijednosti od 3.861 KM.

Kap u moru

Iako je do konačne zaštite ovog monumentalnog kompleksa, koji čuva sjećanje na 630 Mostaraca i Mostarki palih za slobodu grada u Drugom svjetskom ratu, remek-djela čuvenog arhitekte Bogdana Bogdanovića, to tek kap u moru, ipak, svaki korak ka tome treba pozdraviti.

Kazao nam je to Sead Đulić, predsjednik mostarskog UABNOR-a i SABNOR-a BiH, naglasivši kako su na svojevrstan način upravo članovi Udruženja inicirali postavljanje ulazne kapije, pogotovo iz razloga što je ulaz u kompleks svakodnevno zakrčen automobilima.

- To će svakako biti dodatak zaštiti cijelog kompleksa, koji se, jasno, treba uraditi u duhu tog nacionalnog spomenika i umjetničkog djela - rekao nam je Đulić.

U Agenciji „Stari grad“ nedavno su realizirali projekt „Obnova, sanacija, revitalizacija i iluminacija Partizanskog spomen-groblja“. U taj projekt je utrošeno nešto manje od 200.000 KM, a postavljena je zaštitna ograda u dužini od 480 metara, obnovljene su suvenirnica i soba za videonadzor, javna rasvjeta te je izgrađen vodonatapni sistem.

Velika izdvajanja

Međutim, neuralgična tačka je, zapravo, fizičko osiguranje objekta, odnosno angažman zaštitarske službe, čime bi se konačno stalo ukraj konstantnom skrnavljenju ovog kompleksa, koji je nedavno uvršten na listu sedam najugroženijih lokaliteta evropske kulturne baštine! Za tu namjenu, prema dosadašnjim izračunima, potrebno je više od 100.000 KM godišnje, a za sada ni od gradskih ni viših nivoa vlasti nema razumijevanja.

- Prioritet je fizičko osiguranje, 24-satni nadzor. Sve bez toga je uzaludno - naglasio je Đulić.

NN oznake

U vezi s istragom o rušilačkom pohodu na Partizansko spomen-groblje koje se dogodilo lani 14. juna, od nadležnih institucija nema informacija o tome je li, eventualno, načinjen neki pomak. To nam je potvrdio i Đulić, izrazivši bojazan da ni taj, kao ni deseci prethodnih slučajeva neće biti riješen i da će se počinioci i njihovi nalogodavci i dalje skrivati pod NN oznakama.

Nepoznata je sudbina i spomen-ploča, tzv. kamenih cvjetova, koje su tokom posljednjeg vandalskog pohoda, a koji su u UABNOR-u označili terorističkim činom, polomljene u paramparčad. Navodno, taj projekt obnove je u nadležnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.