DVA PROJEKTA

Ministri za boračka pitanja BPK Goražde i Kantona Sarajevo potpisali sporazum o saradnji

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa 20.000 KM će podržati projekat gradnje spomen obilježja na Posestri

Sa održanog sastanka. Fena

FENA

10.5.2023

Ministri za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde i Kantona Sarajevo, Avdo Mirvić i Omer Osmanović, potpisali su danas sporazum o saradnji na realizaciji dva projekta.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo sa 20.000 KM će podržati projekat gradnje spomen obilježja na Posestri te aktivnosti u okviru obilježavanja značajnih datuma i događaja iz odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine.

Nastavak dobre saradnje

Kako je naglašeno tokom poptisivanja, sporazum je nastavak dobre saradnje između dva ministarstva.

- U protekle dvije i po godine sam imao saradnju i s bivšim ministrom za boračka pitanja BPK, tako da praktično nastavljamo tu saradnju i nadamo se još boljoj. Goražde je bilo član Prvog korpusa Armije RBiH i ovdje su se vodile velike bitke. Ne možemo nikada odvojiti odbranu Goražda kada pričamo o odbrani Sarajeva i ovom prilikom pozdravljam sve branitelje Goražda koji su u ovom herojskom gradu podnijeli strahovite napore da bi odbranili svoj grad a samim tim i Sarajevo i državu – kazao je ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović.

Najavio je da su u resornom ministarstvu spremni podržati i druge projekte u BPK.

- Produbit ćemo saradnju kroz sve što bude trebalo Goraždu jer napravili smo trend sada da uvijek imamo novac da pomognemo dobre projekte jer je to najmanje što možemo učiniti prema našim herojima, našim braniteljima – naveo je on.

Prvi u nizu koraka

Resorni ministar BPK Avdo Mirvić kazao je da je današnji sporazum prvi u nizu koraka koji se planiraju poduzeti.

- Uvijek smo se nekako naslanjali na Kanton Sarajevo i kada pogledamo situaciju na području istočne Bosne, Sarajevo je ustvari jedina adresa na koju se možemo osloniti. Vjerujem da će saradnja biti uspješna, a već ranije smo imali razgovore i sa premijerom Kantona Sarajevo Ukom, gdje smo dogovorili da ćemo na nivou vlada imati zajedničke sastanke gdje ćemo dogovarati buduće aktivnosti – kazao je Mirvić.

Ministri su ovom prilikom odali počast braniocima na Centralnom spomen obilježju „Goražde grad heroj, svojim braniocima“ a potom i ubijenoj djeci Goražda. Upriličen je potom obilazak lokaliteta na Posestri gdje će biti izgrađena Šehidska kapija što je projekt čiji je nosilac Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja BPK Goražde.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.