UBIJENA 33 CIVILA

Hurtić prisustvovao obilježavanju godišnjice zločina u Grapskoj kod Doboja

Danas se sa velikim bolom i tugom sjećamo naših nedužno ubijenih članova porodica, rodbine, komšija i prijatelja, rekao je Hurtić

Sa obilježavanja  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
A. O.

10.5.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je prisustvovao obilježavanju 31. godišnjice stravičnih zločina počinjenih u naselju Grapska kod Doboja.

Na današnji dan 1992. godine, zločinci su u Grapskoj ubili 33 bošnjačka civila iz ovog naselja, dok je njih preko 400 deportovano u brojne logore, a selo potpuno spaljeno i uništeno.

Ministar Hurtić je danas zajedno da preživjelim članovima porodica, bivšim logorašima, predstavnicima Islamske zajednice i drugim zvaničnicima, položio cvijeće i proučio Fatihu na šehidskom turbetu, na kojem su ispisana imena ukupno 106 šehida iz ovog naselja.

- Danas se sa velikim bolom i tugom sjećamo naših nedužno ubijenih članova porodica, rodbine, komšija i prijatelja. Istovremno, današnjim skupom čvrsto svjedočimo da naše najmilije i ovaj stravični zločin nikada nećmo zaboraviti, te da ćemo istinu prenositi na buduće generacije.

Tražimo od svih onih koji imaju bilo kakve informacije, da nam kažu gdje se nalaze grobnice i kosti 31 našeg sugrađanina, kako bi im mogli klanjati dženazu i dostojanstveno ih ukopati. To je najmanje što mogu učiniti. Od pravosudnih institucija zahtijevamo da svi odgovorni za ovaj zločin u Grapskoj, ali i sve druge zločine u našoj zemlji, budu procesuirani i kažnjeni - kazao je ministar Hurtić.

Za zločine počinjene nad Bošnjacima na području Grapske, Vrhovni sud u Düsseldorfu, u Njemačkoj je 1997. godine zločinca Nikolu Jorgića proglasio krivim za genocid i osudio na četverostruku doživotnu kaznu zatvora. Pred Sudom Bosne i Hercegovine trenutno se zbog učešća u udruženom zločinačkom poduhvatu na području Doboja, uključujući i Grapsku, sudi Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.