SUD BIH

Šojić: Vještak prihvatio da je pogriješio u više slučajeva

Šojić je optužen da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja u periodu od 2018. do 2022. godine

Dragan Šojić. Fena

E. T. / Birn

10.5.2023

Vještak finansijske struke je, tokom unakrsnog ispitivanja od strane optuženog direktora Službe za zajedničke poslove institucija Bosne i Hercegovine Dragana Šojića, prihvatio da mu je za veći broj dana pogrešno konstatovao neopravdano odsustvo s posla.

U nastavku iznošenja nalaza, vještak Mirsad Šarić odgovarao je na pitanja optuženog, koji je sugerisao da mu je za veći broj dana u periodu od 2018. do 2022. pogrešno evidentirao da nije bio na poslu, kao i da u evidenciji dostavljenoj od Granične policije ima određenih grešaka.

Šojić je naveo da mu je vještak u jednom slučaju četiri puta evidentirao prelazak granice, od čega je za tri puta naveden prelazak u istom trenutku – u 8 sati i 14 minuta. Šarić je rekao da nije provjeravao podatke Granične policije, ali da je to uzeo samo kao jedan dan “štete”.

Nakon insistiranja optuženog da pogleda podatke u tabelama, vještak je prihvatio da je konstatovao četiri neopravdana izostanka s posla.

“Vidi se da je greška”, rekao je Šarić, koji je s iznošenjem nalaza počeo 26. aprila.

On je priznao da je pogrešno eivdentirao neopravdani izostanak s posla za neradne dane 1. i 2. januara, kao i u više drugih situacija koje mu je prezentovao Šojić. U nekim slučajevima, za koje je optuženi tvrdio da su sporni, Šarić se nije složio, a za neke je rekao da bi mu trebalo vremena da ponovo sravni podatke i pregleda dokumentaciju.

Šojić je predočio podatke o kasnim poslijepodnevnim izlascima na granici i ranim jutarnjim ulascima, tvrdeći da se na osnovu tih satnica i dužine puta do granice ne može tvrditi da je ranije izlazio ili da je kasnio na posao. Pitao je vještaka zbog čega mu je obračunao te dane kao sporne.

“Ovi dani izlaska mogu biti dani koje bih mogao korigovati. Ove na ulasku nisam uzimao kao sporne”, odgovorio je Šarić.

Nakon primjera jednog od tih dana, vještak je prihvatio da ga je označio spornim, ali je naveo da je to zbog toga što nije bilo naloga za službeni put. Daljnjim razjašnjavanjem podataka iz nalaza, kazao je da optuženi tada ipak nije koristio službeno vozilo, te da je u pitanju bila greška.

Šarić je prihvatio da je pogriješio i kada je pet dana godišnjeg odmora optuženog uzeo kao neopravdani izostanak s posla.

Šojić je tokom ispitivanja tvrdio da je za četri godine imao pravo na 192 dana godišnjeg odmora i slobodnih dana za praznike, a da je po evidenciji vještaka iskoristio 87. On je dao obrazloženje da prilikom jednodnevnih službenih putovanja nisu uzimali dnevnice, a da im se to vodio kao redovan radni dan, uz obračunavanje topolog obroka.

“Dobijali bi topli obrok od šest maraka… Ja sam se odrekao dnevnice od 25 maraka”, kazao je optuženi.

Na kraju unakrsnog ispitivanja, branilac Dragiša Jokić predložio je da Sud dostavi Tužilaštvu zapisnik ispitivanja vještaka zbog davanja lažnog iskaza.

Šojić je optužen da je zloupotrijebio položaj ili ovlaštenja u periodu od 2018. do 2022. godine – na ime neosnovano isplaćenih plata, toplih obroka, goriva i servisiranja vozila – čime je sebi pribavio nezakonitu korist u iznosu od najmanje 41.877 KM.

Tužilaštvo će dodatna pitanja vještaku postaviti u nastavku suđenja, 24. maja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.