MOSTAR

U okviru projekta "Medeni sat" završni događaj Udruge OSI MEN Hercegovine

Slijedilo je kušanje meda kao dio zdravog obroka

Cilj projekta je promocija meda. Fena

FENA

11.5.2023

Završni događaj u okviru projekta "Medeni sat" održat će se u Osnovnoj školi za djecu sa posebnim potrebama Mostar dana 12. svibnja s početkom u 11.00 sati.

Udruga OSI MEN Hercegovine je registrirana u HNŽ-u za promociju i zaštitu prava osoba s invaliditetom, kao i potporu njenim članovima da se integriraju u društvu.

Članovi udruge OSI MEN su stradalnici od minsko eksplozivnih naprava, od kojih se većina bavi pčelarstvom, proizvodnjom meda i drugih pčelinjih proizvoda.

Cilj projekta je promocija meda i pčelinjih proizvoda i stvaranje zdravih navika u ishrani kod najmlađih, kao i skretanje pozornosti na važnost pčela u prirodi s ekološkog aspekta, očuvanju biodiverziteta.

Projekt Medeni sat smo već uspješno proveli među učenicima prvih razreda, u pet osnovnih škola i jednoj Udruzi "Vedri osmjeh" Mostar, ističu iz Udruge.

Želja nam je, navode, po uzoru na Medeni doručak u Sloveniji, Hrvatskoj i zemljama regiji prenijeti pozitivna iskustva i na naše područje Hercegovine.

Na taj način želimo skrenuti pozornost na prava invalidnih osoba, njihovim integriranjem i aktivizmom u društvo.

Izabrali smo najosjetljivije skupine, a to su prvačići i djeca s posebnim potrebama za naš pilot projekt 'Medeni sat',kako bi istaknuli značaj da sa djecom treba raditi i dodatne izvanškolske aktivnosti za zdravo odrastanje, stoji u priopćenju Udruge.

Članovi udruge su učenicima škola na njima razumljiv način prezentirali pčelarstvo i pčelinje proizvode.

Prikazan je edukativno zanimljivi video o životu i radu pčelice Radilice, ali i o ugroženosti pčela, i značaju zaštite okoliša.

Djeca su se zabavila i učila kroz edukativne bojanke, a najbolji radovi na temu pčelice i meda su dobili prigodne nagrade.

Nakon toga su pčelari iz udruge, djecu upoznali sa životom pčela u košnici, preko modela drvene košnice sa ramovima, koji sadrže slike pčelinjeg društva.

Slijedilo je kušanje meda kao dio zdravog obroka.

Nakon prigodnog "Medenog sata" pozvani su donatori: dr.sc. Goran Opsenica – Ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko- neretvanske županije, ministar za pitanja branitelja HNŽ-a

Oliver Soldo, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa HNŽ-a.

Pozvani su i visoki uzvanici generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru Marko Babić, zamjenika veleposlanika Slovenije, Zvone Žigon te gradonačelnik grada Mostara dr. sc. Mario Kordić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.