SLUŽBENI SUSRET

Ministarstvo za boračka pitanja KS posjetio direktor Arhiva FBiH

Sastanak je upriličen u okviru poboljšanja uslova čuvanja arhivske građe, ali i međusobne saradnje kroz JU Fond Memorijala KS

S održanog susreta. Vlada KS

A. O.

12.5.2023

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo danas je posjetio direktor Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine Fahrudin Ćuprija. Sastanak je upriličen u okviru poboljšanja uslova čuvanja arhivske građe, ali i međusobne saradnje kroz JU Fond Memorijala KS.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, današnji sastanak iskoristio je kao priliku da pozove i druge instance s područja Kantona Sarajevo, prvenstveno Historijski arhiv KS, da se aktivno uključe u aktivnosti, čiji je cilj poboljšanje uslova čuvanja arhivskog materijala.

- Danas sam imao priliku čuti nove ideje za projekte, poput obilježavanja 11. jula, ali i filmskih projekcija kroz saradnju s JU Fond Memorijala KS. Drago mi je da imamo priliku razgovarati i s predstavnicima federalnog nivoa vlasti. Cijenim rad direktora Ćuprije, i mogu da kažem da samo zajednički možemo raditi na očuvanje kulture sjećanja, pri čemu je arhivska građa veoma bitan segment. Pozivam sve relevantne ustanove i institucije da se uključe u projekte očuvanja arhivske građe, prije svega Historijski arhiv KS, kako bismo na dosljedan način čuvali naše arhivske materijale - istakao je ministar Osmanović.

Arhiv FBiH je osnovan 1994. godine kao državna upravna organizacija FBiH, ali je sa radom počeo tek sredinom 1997. godine. Pripada grupi relativno mlađih arhivskih ustanova u zemlji i inozemstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.