MINISTAR ODBRANE BIH

Helez s Papandreouom: Grčka podržava BiH na putu ka EU integracijama

Naglašena je iskrena podrška Grčke Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama

Sa današnjeg sastanka. MO BiH

A. O.

12.5.2023

Ministar odbrane BiH Zukan Helez sa saradnicima razgovarao je danas a ambasadorom Grčke u BiH, Nj.E. Dimitriosom Papandreouom.

Na sastanku je izraženo zadovoljstvo zbog prilike da se razgovara o odnosima dviju zemalja i iskazana potreba za daljom i intenzivnijom bilateralnom i regionalnom saradnjom.

Naglašena je iskrena podrška Grčke Bosni i Hercegovini na putu ka euroatlantskim integracijama.

Ministar Helez se zahvalio ambasadoru Papandreou za podršku i pomoć koju ova zemlja godinama pruža Bosni i Hercegovini, a posebno je istaknuta saradnja u oblasti edukacije i školovanja naših kadrova na vojnim školama u Grčkoj.

Značajna uloga 

Razgovarano je i o važnosti kandidatskog statusa BiH za pristupanje Evropskoj uniji, u čemu je Grčka kao članica EU imala značajnu ulogu, za šta se ministar Helez posebno zahvalio ambasadoru Papandreou.

Na sastanku je naglašen značaj brzog formiranja vlasti na državnom nivou i usvajanja budžeta institucija BiH, kojim su izdvajanja za odbranu uvećana za gotovo 90 miliona KM, s ciljem poboljšanja uslova života i rada u MO i OS BiH.

Članstvo u EU

Ambasador Papanderou je istakao da BiH zbog svojih vrijednosti i specifičnosti, kao i svog multietničkog karaktera zaslužuje da što prije bude primljena u EU, jer i Evropa baštini slične vrijednosti koje bi prijemom BiH bile dodatno osvježene i osnažene.

- Grčka je država koja će istinski i iskreno uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu, uprkos kompleksnom političkom sistemu i pred BiH se otvara jedan lijep i čist horizont, koji obećava bolju budućnost za sve narode i građane ove zemlje - kazao je ambasador Papanderou.

U pratnji ambasadora Papandreoua sastanku je prisustvovao brigadir Teokaris Tomaidis (Theocharis Thomaidis), vojni ataše Grčke u BiH, a u ime MO BiH sastanku su prisustvovali šef Kabineta ministra Salko Beba i šefica Kabineta zamjenika ministra za politiku i planove Danijela Bilić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.