UČESTVOVALO 65 OSOBA

Nakon obuke u realizaciji TIKA-e uspješno izvedena pokazna vježba potrage i spašavanja

Radi se o vježbi koja predstavlja 'krunu' obuke u okviru Programa za intervencije u hitnim i slučajevima prirodnih katastrofa

Tokom pokazne vježbe. Fena

FENA

12.5.2023

Pokazna vježba potrage i spašavanja unesrećenih u zemljotresu u urbanim sredinama, u čijoj je realizaciji sudjelovalo 30 pripadnika spasilačkih službi i 35 zdravstvenih radnika iz cijele Bosne i Hercegovine, uspješno je izvedena danas u Sarajevu.

Radi se o vježbi koja predstavlja 'krunu' obuke u okviru Programa za intervencije u hitnim i slučajevima prirodnih katastrofa (ADAMEP), te Programa za jačanje kapaciteta urgentne medicine (ATKAP), koje u Bosni i Hercegovini realizira Turska agencija za saradnju i koordinaciju - TIKA u koordinaciji sa Ministarstvom sigurnosti BiH.

Visok stepen profesionalnosti 

Sudionici vježbe su, djelujući u skladu sa zahtjevnim scenarijem, demonstrirali visok stepen profesionalnosti i umješnosti u rješavanju specifičnih i kompliciranih zadataka spašavanja unesrećenih iz ruševina nakon 'razornog zemljotresa'.

Kako je tim povodom novinarima kazao koordinator TIKA-e u BiH Erdinc Isik, TIKA uime Republike Turske od 2017. godine realizira spomenutu vrstu obuka.

- Ove godine smo u okviru obuke potrage i spašavanja u urbanim sredinama spojili spacioce i medicinske timove. Ovosedmična obuka obuhvatila je oko 60 sudionika s područja cijele BiH, a u proteklom periodu smo educirali više od 200 osoba – precizirao je Isik.


Podsjetio je kako se nakon razornog zemljotresa koji je, nažalost, nedavno pogodio Tursku pokazalo koliko je bitno osposobljavanje ljudstva za efikasno djelovanje u vanrednim situacijama.

Istaknuo je, istovremeno, kako će Turska i u narednom periodu vlastita iskustva i znanja dijeliti sa Bosnom i Hercegovinom, izražavajući zahvalnost bh. timovima za pomoć i požrtvovanost koju su pokazali, djelujući u Turskoj neposredno na terenu nakon spomenutog razornog zemljotresa.

Značaj jačanja kapaciteta 

Na značaj jačanja kapaciteta u sektoru zaštite i spašavanja ukazao je i glavni instruktor iz Turske Omer Unnal, ilustrirajući to nesebičnim angažmanom obučenog ljudstva nakon zemljotresa u Turskoj.

U tom je kontekstu potcrtao važnost jačanja međunarodne saradnje i kvalitetnog djelovanja u specifičnim okolnostima. Dodao je kako ga raduje da, pored obučenih lokalnih spasioca, na terenu djeluju i lokalni instruktori koji preuzimaju odgovornost i pokazuju visok nivo umješnosti u rješavanju najsloženijih zadataka.

Održavanje vježbe, koja je uslijedila nakon zahtjevne obuke, pozdravio je instruktor i tim-lider Fahrudin Dobrača, potcrtavajući kako je fokus na spašavanju nakon zemljotresa, koji predstavlja nepredvidivu prirodnu pojavu.

Naglasio je značaj uvježbavanja spasilačkih timova kako bi bili osposobljeni za sinhronizirano djelovanje u svim uvjetima, uključujući i scenario same pokazne vježbe koji podrazumijeva precizno utvrđene postupke i procedure.

Kvalitetne obuke 

Važnost redovne i kvalitetne obuke za djelovanje u vanrednim okolnostima akcentirala je i sudionica pokazne vježbe Belma Mahmić iz Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ), podsjećajući kako se to zorno manifestiralo i prilikom sudjelovanja u akcijama spašavanja u Turskoj nakon spomenutog zemljotresa.

Mahmić je s novinarima podijelila vlastite utiske iz akcija spašavanja u Turskoj, navodeći kako se radilo o potresnim prizorima i nezaboravnim iskustvima, ali i prilici za primjenu svih onih prethodno naučenih i uvježbanih postupaka.

Pokaznoj vježbi prethodila je sedmodnevna obuka koju je u Sarajevu realizirala TIKA u saradnji sa Međunarodnom asocijacijom doktora (AID) i Službom za potragu i spašavanje iz Ankare (ANSAR).

Jedna od specifičnosti/prednosti ove vrste obuke jeste da se njenim sudionicima pruža prilika za cerificiranje u skladu s najvišim standardima, a što im otvara mogućnost da se putem Ministarstva sigurnosti BiH uključe u Mehanizam Evropske unije (EU) za djelovanje u vanrednim situacijama.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.