“URO-ONKO FORUM” 2023.

Prim. dr. Sead Željo za "Avaz": Kongres u Šibeniku okupio eminentne stručnjake iz oblasti urologije i onkologije

Smatram da će se BiH vrlo brzo priključiti vodećim centrima Evrope iz oblasti urologije, kazao je primarijus Željo

Sa današnjeg kongresa. Avaz

13.5.2023

Multidisciplinarni kongres s međunarodnim učestvovanjem “Uro-Onko Forum” 2023. održava se u Šibeniku,  gdje prisustvuju najeminetniji stručnjaci iz Evrope, a prednjače Bosanci i Hercegovci. 

Kongres je počeo 11. maja, a završava 14. 

- Presretan sam jer sam prisustvovao ovakvo jednom eminentnom skupu gdje učestvuju najpoznatija imena iz današnje urologije. Prezentirana su najnovija dostignuća. Sretan sam da sam uopšte bio u blizini ovakvih stručnjaka, a posebno sam sretan što dominiraju ljudi naših korjena, naši Bosanci i Hercegovci. Tu je i profesor Jasmin Bektić, koji je operisao Ćiru Blaževića. Na svaki moj poziv, profesori su istakli da će se odazvati, jer mene tretiraju kao brata, prijatelji. Istakli su da će doći u Sarajevo da pomognu radu i razvoju u BiH – rekao je primarijus doktor Sead Željo za portal „Avaza“.

Dodao je da na ovome neće stati njihova saradnja. Prilikom današnjeg kongresa kaže da je upoznao mnoga dostignuća iz oblasti urologije u liječenju karcinoma prostate, mokraćnog mjehura, bubrega.

- Smatram da će se BiH vrlo brzo priključiti vodećim centrima Evrope iz oblasti urologije – kazao je prim. dr. Željo.

Naglasio je da će urolozi prof. Bektić i prof. Fajković posjetiti Opću bolnicu „Prim. Dr. Abdulah Nakaš“, u Sarajevu.

Prevencija veoma bitna

Profesor urologije i doktor Jasmin Bektić radi u Insbruku, a kako ističe razgovarali su o mogućnostima koje bi mogle biti dobre za saradnju između Sarajeva i Insbruka.

- Našli smo se ovdje na kongresu. Diskutovali smo o mnogim mogućnostima koje postoje za komunikaciju. Ovo je uro-onkološki kongres urologa, onkologa, radioterapeuta u Hrvatskoj, tako da je sigurno jako značajan i dobro organizovan. Jako su aktuelne teme. Diskusije se vode, tako da je jako bitan kongres – rekao je prof. dr. Bektić.

Dodaje da je prevencija jako bitna, ali da je važno pacijentima omogućiti i terapiju.

- Jako je bitno jer se onda bolest otkriva u nekom ranijem stadijumu gdje još uvijek bolest može da se izliječi što je posebno jako bitno. Kada dođe do uznapredovale bolesti, mogućnosti fonda da se daju lijekovi su jako ograničeni – istakao je prof. dr. Bektić.

Značajan kongres

Prof. dr. Harun Fajković, zamjenik šefa urološke klinike u Beču izjavio je da je ovaj kongres veoma značajan za ove prostore jer je multidisciplinaran jer osim urologa prisustvuju i onkolozi te radiolozi.

- Velika je mogućnost sinergije, razmjene iskustava u svrhu suzbijanja i borbe protiv kancerogenih bolesti. Vrlo značajan dio koncepcije protiv malignih oboljenja je stvar prevencije i imali smo velike naglaske u preventivnim mjerama protiv raka prostate, nova saznanja i kolaboracije koje radimo, umreženje eksperata na ovakvom kongresu. Tu je BiH zastupljena s primarijusom Željom na velikom nivou – izjavio je prof. dr. Fajković.

Zajednička saradnja

Istakao je da planiraju zajedničku saradnju i u budućnosti.

- Primarijus Željo je vrlo dobar prijatelj i veliki stručnjak. Ja sam bio u Sarajevu i naravno da ćemo raditi na tome da se naša saradnja produbi i učvrsti na svakom nivou – rekao je prof. dr. Fajković. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.