MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nešić: Očekujem da će novo rukovodstvo OSA-e ukinuti zabrane ulaska u BiH određenim osobama

U narednom periodu imat ćemo sastanak sa predstavnicima OSA-e i Službe za poslove sa strancima, poručio je Nešić

Nešić: Ima očekivanja. Printscreen

A. O.

14.5.2023

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić izjavio je da se mnoge osobe, pogotovo intelektualci poput historičara Miloša Kovića nalaze na listi zabrane ulaska u BiH iz političkih razloga, kazavši da očekuje da će se to promijeniti nakon sastanka sa predstavnicima Obavještajno-sigurosne agencije BiH (OSA BiH) i Službe za poslove sa strancima (SPS).

- U narednom periodu imat ćemo sastanak sa predstavnicima OSA-e i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u BiH. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH - kazao je Nešić za Srnu.

Sigurnsona prijetnja

Dodaje da očekuje da će se svim onim osobama koja ne predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH biti dozvoljen ulazak u zemlju. Istakao je da očekuje od svih službi na nivou BiH da svoj posao rade profesionalno, bez stranačkih uplitanja, kao i da se sve odluke donose u skladu sa zakonom.

- Očekujem da će mnogima, pogotovo intelektualcima, biti dozvoljeno da posjete BiH i RS, odnosno da im budu ukinute mjere zabrane – kazao je Nešić.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prijelazu Vardište, uz obrazloženje da "predstavlja opasnost po sigurnost BiH". Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ulazak u BiH na prijelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, predstavlja prijetnju sigurnosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH.

Vraćen bivši komandant

Prethodno je sa prijelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić zbog, kako je navedeno, evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima.

Također, ruskom piscu Zaharu Prilepinu je prije pet godina odlukom nadležnih organa zabranjen ulazak u BiH, uz obrazloženje da predstavlja prijetnju sigurnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.