PROJEKTI

Brojni projekti uspješne saradnje Kantona Sarajevo i UNDP-a

Razgovarano je o realizaciji zajedničkog projekta "Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe"

Sa sastanka. Fena

FENA

15.5.2023

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Kantona Sarajevo Enda Pavić Pečenković održala sastanak s predstavnicima UNDP-a o realizacije zajedničkih projekata u Kantonu Sarajevo.

Razgovarano je o realizaciji zajedničkog projekta "Uklanjanje arhitektonskih barijera za nepokretne i teško pokretne osobe", čiji je cilj izgradnja prilazne i druge infrastrukture kojom će se osigurati nesmetano kretanje i pristup osobama s invaliditetom, odnosno nepokretnim i teško pokretnim osobama.

- Navedeni projekt predstavlja jedan od najboljih pokazatelja uspješne saradnje UNDP-a i resornog ministarstva. U ovoj godini Ministarstvo je osiguralo 1.000.000 KM za nastavak realizacije ovog projekta, a sve s ciljem olakšavanja svakodnevnih životnih aktivnosti osoba s invaliditetom - izjavila je Pečenković.

Također, razgovarano je i o uspostavljanju "Banke hrane", s ciljem da se doprinese smanjenju siromaštva, gladi i rasipanja hrane. U tu svrhu, Ministarstvo je u saradnji s UNDP-om i predstavnicima drugih nadležnih institucija formiralo radnu grupu, čiji je zadatak kreiranje prijedloga najefikasnijeg načina za njeno funkcioniranje i dostavljanje takvog prijedloga na potvrđivanje Vladi Kantona Sarajevo.

Učesnici sastanka su razgovarali i o višegodišnjem problemu, odnosno neuslovnosti i nefunkcionalnosti objekta koji koristi ustanova socijalne zaštite Dom za socijalno i zdravstveno zbrinjavanje osoba s invaliditetom i drugih osoba, kako bi se u dogledno vrijeme pristupilo rješavanju i ovog problema, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.