ŠEF BH. DIPLOMATIJE

Konaković i Neukirh: Programi i reforme će doprinijeti približavanju evropskim standardima

Sagovornici su ocijenili vrlo uspješnom saradnju Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope u svim domenima kao i projekte koji su zajednički realizirani

Sa sastanka Neukirha i Konakovića. MVP BiH

E. T.

15.5.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa direktorom Programske koordinacije u Vijeću Evrope Klausom Neukirhom (Claus Neukirch).

Sagovornici su ocijenili vrlo uspješnom saradnju Bosne i Hercegovine i Vijeća Evrope u svim domenima kao i projekte koji su zajednički realizirani.

Put BiH u EU

Kada je riječ o putu BiH u EU, iskazali su uvjerenje da će programi i reforme, u saradnji s Vijećem Evrope, doprinijeti približavanju bosanskohercegovačkog zakonodavstva, institucija i prakse evropskim standardima.

Tokom susreta je bilo riječi i o procesu reformi, ispunjavanju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije te važnosti implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava u cilju otklanjanja diskriminacije iz izbornog procesa BiH.

Ministar Konaković je uputio poziv za posjetu BiH generalnoj sekretarki Vijeća Evrope Mariji Pejčinović Burić.

Nakon sastanka održan je prijem za predstavnike diplomatsko-konzularnih predstavništava i međunarodnih organizacija akreditiranih u BiH, na kojem su ministar Konaković i direktor Neukirh podsjetili na važnost provedbe Akcijskog plana Vijeća Evrope kao i programa “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”, čiji je cilj daljnje jačanje demokratije, zaštitu ljudskih prava i promociju vladavine prava u BiH.

Važnost programa

- Prepoznajemo važnost ovih programa za našu zemlju i u potpunosti smo predani saradnji s Vijećem Evrope na postizanju zajedničkih ciljeva. Također smo predani jačanju naših institucija, promociji ljudskih prava i vladavine prava. Nastavimo graditi bolju budućnost za Bosnu i Hercegovinu, utemeljenu na načelima demokratijie, ljudskih prava i vladavine prava - istaknuo je ministar Konaković u svom obraćanju.

Direktor Neukirh je naglasio da je mnogo toga učinjeno tokom 20 godina saradnje BiH i Vijeća Evrope. Dodao je da se Akcijski plan za BiH temelji na izvještajima o praćenju i preporuka Vijeća Evrope, ali i da odražava reformske prioritete sadržane u nacionalnim strateškim dokumentima. Istaknuo je da su za daljnju implementaciju potrebna finansijska sredstva i podrška partnera - saopćeno je iz MVP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.