BAKIROV POLICAJAC

Sky otkriva koga je štitio Šahinpašić: Policajac lovio preskupe trofeje

Kako Sky raskrinkava mafiju, tako se otkriva i uloga policijskih čelnika

Šahinpašić se javno hvalio odstrelom medvjeda. Screenshot

Miralem  Aščić

15.5.2023

Sky je tek zagrebao po površini. Velike ribe, mahom one iz policijskih agencija koje su godinama znale za brojne kriminalne grupe u državi, za uvoz velikih količina narkotika, oružja, umjesto da se obračunaju s njima, svjesno su zatvarale oči. Jedna od njih je Vahidin Šahinpašić, dugogodišnji šef Kriminalističko-istražnog odjela u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Nema sakrivanja

On je nedavno, odlukom direktora SIPA-e Darka Ćuluma, smijenjen s ove pozicije. Umjesto Šahinpašića, imenovan je Žarko Kalem, dugogodišnji uposlenik SIPA-e.

Šahinpašić je prebačen u Odjel za ratne zločine, ali ga to, kako stvari stoje, neće spasiti procesuiranja. I to vrlo brzo. Kako dolaze kripte, otvaraju se Sky poruke, dokaza je sve više.

Čak je, prema informacijama „Avaza“, Ambasada SAD u BiH od čelnika SIPA-e tražila da se ukloni Bakirov i Osmicin policajac koji je godinama vedrio i oblačio u ovoj agenciji.

Prije nekoliko mjeseci Sky je „ulovio“ i njegovog vozača Fahrudina Gačanovića, zajedno s Admirom Arnautovićem Šmrkom. Gačanović je kasnije pristao na saradnju s Tužilaštvom. I to je bio jedan od razloga da se Šaja skloni, jer dokazi aplikacije Sky u vezi s njegovom ulogom su neumoljivi, prije svega za grupu koja se odnosi na Elvisa Keljmendija.

Šahinpašić (desno) se javno hvalio odstrelom medvjeda. Printscreen

Mnoge kriminalne grupe, kako se navodi, Šaja je godinama čuvao od zakona. S druge strane, nelogično je njegovo bogatstvo, koje se ogleda u nekretninama i skupocjenim vozilima.

Šaja je i strastveni zaljubljenik u lov, ali i kolekcionar oružja. Procjenjuje se da njegovo naoružanje prelazi cifru višu od 200.000 maraka. Samo pušku Vinčester platio je više od 70.000 KM. Dokazuju to i fotografije, koje su objavljene na društvenim mrežama. Riječ je o oružju s optičkim nišanom „Swarovski“.

On se javno pohvalio i da je ustrijelio medvjeda kapitalca. Kada se pogleda rješenje ministra poljoprivrede RS o cjenovniku odstrela, kapitalac košta i do 50.000 KM.

Ide istraga

Međutim, pitanje je da li je Šaja ovaj iznos platio u kešu ili na račun. U posljednjih nekoliko godina Šaja je umjesto kriminalaca lovio medvjede. I to na desetine njih, što mu je hobi za sakupljanje trofeja. Ali je pitanje odakle mu novac.

Šahinpašić (desno) se javno hvalio odstrelom medvjeda. Printscreen

To bi vrlo brzo trebali utvrditi Državno tužilaštvo i policijske agencije. Odlaskom Osmana Mehmedagića iz OSA-e klupko se počelo odmotavati. Imovina policijskih dužnosnika sada je na meti Tužilaštva.

Vile i apartmani

Šahinpašić je u fokus javnosti dospio kao „Osmicin čovjek“ koji ometa istrage u aferama koje su bukvalno zarotirale kriminogenu konstrukciju režima, a njegov dosje, barem kad je u pitanju imovinski karton, itekako je podebeo.

Osim što vozi skupocjena auta, on posjeduje dva stana, poslovni prostor, apartmane na Bjelašnici i vilu na Romaniji.

Kako je štitio Mustafu Vrapca

Prema nalogu Tužilaštva BiH, nedavno je bio uhapšen Mustafa Vrabac, zaposlenik ove institucije osumnjičen da je tražio nezakonitu imovinsku korist u iznosu od 10.000 eura kako bi pokušao utjecati i ishoditi povoljniji status za osumnjičenog.

Vrabac se lažno predstavljao kao istražitelj, iako je bio šef voznog parka. Vrabac je u rodbinskim vezama sa Šajom, kojeg je ovaj pokušao spasiti hapšenja, ali je od SIPA-e sakrivena akcija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.