OČEKUJU SE NOVE PADAVINE

Vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane

Na nizvodnom dijelu toka Une prognozira se porast vodostaja, tačnije na stanicama Bosanska Krupa, Bosanska Otoka i Krušnica

Proglašeno vanredno hidrološko stanje. Fena

FENA

16.5.2023

Trenutno je vanredno hidrološko stanje na području slivova rijeka Une i Sane, kako je i prognozirano u Obavještenju o prognozi vanrednog hidrološkog stanja od 12. maja. Nivoi za početak obavještavanja dostignuti su na svim hidrološkim stanicama koje su definisane Federalnim operativnim planom odbrane od poplava, saopćeno je iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Stagnacija vodostaja

U toku dana očekuju se nove padavine na području Unsko-sanskog kantona. Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, tokom dana se očekuje stagnacija vodostaja i u toku večeri opadanje na gornjem i srednjem dijelu sliva Une.

Na nizvodnom dijelu toka Une prognozira se porast vodostaja, tačnije na stanicama Bosanska Krupa, Bosanska Otoka i Krušnica.

Hidrološko stanje

Na svim ostalim stanicama na vodnom području rijeke Save u FBiH bilježi se stagnacija i blagi porast vodostaja.

Ipak, prema rezultatima simulacija prognostičkih sistema, očekuje se stabilno hidrološko stanje na vodnom području rijeke Save u FBiH na slivovima Vrbasa, Bosne i Drine, kao i na neposrednom slivu rijeke Save u Odžačkoj i Srednjoj Posavini, navodi se u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.