USLJED PADAVINA

Neretva progutala plato ispod Starog mosta u Mostaru

Nema opasnosti, za sada, za stanovnike HNK, kažu iz CZ

Danas u Mostaru  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+16
Meliha Smajkic

16.5.2023

Obilne padavine posljednih dana dovele su do značajnog porasta vodostaja rijeke Neretve i njenih pritoka.

Tako je u Mostaru plato ispod Starog mosta gotovo u potpunosti poplavljen, što nije zabilježeno nijednom tokom prethodne zime.

Također, bašte i terase manjeg dijela ugostiteljskih objekata su pod vodom, kako od porasta vodostaja Radobolje, tako i Neretve.

Porast vodostaja 

Iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora su u obavijesti o prognozi vanrednog hidrološkog stanja do 18. maja naveli da se na većini hidroloških stanica prognozira porast vodostaja posebno na dijelu područja rijeke Tihaljina-Mlade-Trebižat, srednje i donje Neretve s pritocima, te sliva Cetine.

Kada je riječ o vodostaju Neretve u Mostaru, prema posljednjim mjerenjima, danas je iznosio 916 centimetara i u trendu je opadanja.

Nema opasnosti 

Iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona su nam kazali kako u ovom trenutku nema opasnosti za stanovnike HNK.

- Svi pokazatelji ukazuju na to da mjesta za paniku nema, ali nam je, jasno, oprez neophodan, kao i stalna komunikacija svih nadležnih instanci - rekao nam je Pero Pavlović, portparol Vlade HNK i CZ HNK.

Podsjetimo, u subotu smo izvijestili da su poplavljene bašte ugostiteljskih objekata na vrelu Bune u Blagaju, a u našoj galeriji pogledajte šta smo zabilježili u staroj gradskoj jezgri u Mostaru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.